Zemřel kytarista Bernie Marsden, zakladatel Whitesnake a tichý dříč blues

25.08.2023 19:29 - Jiří V. Matýsek | foto: BernieMarsden.com

Pomyslné muzikantské nebe se letos v létě povážlivě plní. V pátek 25. srpna do něj přibyl britský kytarista Bernie Marsden. Bylo mu dvaasedmdesát let. Podle tiskového prohlášení zemřel v tichosti obklopen svou rodinou.

Mardsen nepatřil mezi ty nejhvězdnější hudebníky, přesto je jeho stopa v rockových a bluesových dějinách velice patrná. Mihnul se ve formaci UFO, společně s Paice Ashton Lord, kapelou, v níž si zahráli dva členové Deep Purple Ian Paice a Jon Lord, nahrál jejich jedinou studiovku "Malice In Wonderland".

Tím největším zářezem jeho kariéry je ovšem spoluzaložení hardrockových Whitesnake, které dal dohromady se zpěvákem Davidem Coverdalem. V sestavě působil čtyři roky, vydal s ní pětici alb, jedno EP a jeden živák. Též je spoluautorem obrovského hitu "Here I Go Again".

Po odchodu z Whitesnake si založil vlastní projekt Alaska a později spojil síly s Mickem Moodym, druhým kytaristou Whitesnake, a společně zformovali krátkodechý projekt Moody Marsden Band. Celou jeho kariérou se ale vine i sólová linka - pod svým vlastním jménem vydával bluesová alba. Posledním releasem je trilogie "Kings", "Chess" a "Trios" z let 2021 a 2022.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY