V pražském Lucerna Music Baru zahraje Salif Keita, jeden z nejvýraznějších hlasů africké hudby

09.08.2023 15:27 - Jiří V. Matýsek | foto: Marek Gerhard / musicserver.cz

Malijský zpěvák Salif Keita rozhodně patří mezi nejvýznamnější představitele africké muziky. Domácí publikum zaujal na velkých scénách festivalů Respect nebo Colours of Ostrava, nyní ale míří netradičně do klubu. V Lucerna Music Baru zahraje už za necelý měsíc, 5. září. Koncert v sevřeném klubovém prostředí nabídne nejen rytmickou euforii, ale také úplně jiné, pevnější pouto se samotným hudebníkem.

Keita se narodil v roce 1949 jako potomek členů královské rodiny, z privilegované vrstvy jej ale vyloučil jeho albinismus. Navíc se vzbouřil tradicím tím, že začal zpívat - i to jeho společenské postavení vylučovalo. Štěstí se na Salifa usmálo, když byl přijat do stylotvorné, státem sponzorované kapely Super Rail Band de Bamako. Brzy se stal tahounem ansámblu, ale po třech letech, v roce 1973, přerostl jeho rámec.

Tehdy nastoupil jako sólista do skupiny Les Ambassadeurs a jeho věhlas poprvé přerostl hranice domovské země. V osmdesátých letech emigroval do Paříže. A netrvalo dlouho a on svou směsí popu, jazzu a rocku, která se zároveň nezpronevěřovala jeho západoafrickým kořenům, nakonec zaujal celý svět.

Za sebou má celou řadu alb, na nichž spolupracoval mimo jiné s Carlosem Santanou, Billem Frisellem, Waynem Shorterem nebo Joem Zawinulem.

Vstupenky na pražský koncert jsou v prodeji v e-shopu pořadatele P&J Music nebo na stránkách Lucerna Music Baru.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY