Brian Molko z Placebo je vyšetřován italskou policií

20.07.2023 12:52 - Ondřej Kocáb | foto: Mads Perch

Placebo pokračují v turné k aktuální desce "Never Let Me Go", během léta navštěvují především festivaly. Jednou ze zastávek bylo také italské Stupingi nedaleko Turína, kde se koná přehlídka Sonic Park. V jedné z pauz se Brian Molko rozhořčil nad názory italské premiérky Giorgii Meloni a nazval ji fašistkou a rasistkou.

Italská prokuratura podle informací deníku The Guardian již zahájila vyšetřování padesátiletého zpěváka. Podle italského trestního zákoníku mu hrozí pokuta ve výši od 1 000 do 5 000 eur za veřejné hanobení republiky. Řada obcí po těchto výrocích oznámila, že kapele na svých územích nedovolí v budoucnu vystupovat.

Jeden z nadcházejících koncertů se má konat 1. srpna v Sassari na Sardinii. Pravicový člen tamní městské rady Mariolino Andria již vyzval starostu Nanniho Campuse, aby správa města přijala opatření a zabránila nepříjemnému opakování toho, co se stalo ve Stupingi. Starosta ovšem uvedl, že skupině bránit ve vystoupení nebude.

"Obec Sassari nikoho neodsuzuje ani nepoučuje. Pokud se Placebo dopustí obscénních nebo vulgárních činů, budou se zodpovídat před soudem, nikoli před starostou nebo krajem," uvedl Campus. Senátorka za krajně pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI) Paola Ambrogio označila Molkův výrok za "facku Itálii a celé demokracii".

Není to však jediná věc, která zpěváka a kytaristu během posledních vystoupení rozhodila. Placebo patří mezi formace, které dlouhodobě bojují s fanoušky, kteří natáčejí celé sety, a celkově vyjadřují negativní postoj k technologiím. Během aktuálního turné vždy návštěvníky prosí, aby si vychutnali koncert a nechali svá zařízení v kapsách. Chování lidí se však i přes apel nezlepšuje a během poslední doby Molko hned několikrát show přerušoval a zuřivě promlouval k filmujícím. Přiostřil i v písni "Too Many Friends", jejíž text upravil na: "When all you c*nts do all day is stare into a phone."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY