Neil Young vydá dlouho ztracené album "Chrome Dreams" z roku 1977

08.07.2023 11:15 - Ondřej Kocáb | foto: Joel Bernstein

V sedmdesátých letech minulého století byl kanadský muzikant Neil Young neskutečně aktivní. Proslavil se deskami "After The Gold Rush", "Harvest" nebo "Rust Never Sleeps" s mnoha hity. Tvořil sólově i s kapelou Crazy Horse či Stephenem Stillsem. V roce 1977 vyšla studiovka "American Stars 'n Bars". Mimo tu měl však Young bokem ještě dostatek materiálu na další nahrávku. Ta ale nikdy nevyšla.

Album "Chrome Dreams" se během let stalo proslulým, nikdy nevydaným dílem. Mnozí ho označovali jako nejlepší ztracenou desku všech dob. Neil Young by v takovém seznamu nejspíš figuroval víckrát, jelikož se k podobným raritkám v posledních měsících vrací a poklady ze svého archivu konečně vypouští do světa. Podobně pracoval například již s kolekcemi "Homegrown" (2020, natočena 1974) a "Toast" (2022, natočena 2001).

Zmíněná nejnovější by měla u Reprise Records vyjít 11. srpna. Za svou reputaci vděčí propašované acetátové desce, předávané v různých formách napříč dekádami. Nahrávka nabízí jak skladby, které vyšly v pozdějších letech jako součást jiných alb (například "Pocahontas", "Powderfinger" a "Sedan Delivery" najdete na "Rust Never Sleeps"), tak nikdy oficiálně nevydané písně. První ukázkou je právě "Sedan Delivery" s původním textem, jenž se pro "Rust Never Sleeps" měnil.

Album "Chrome Dreams" nabídne následujících dvanáct položek: Pocahontas, Will To Love, Star Of Bethlehem, Like A Hurricane, Too Far Gone, Hold Back the Tears, Homegrown, Captain Kennedy, Stringman, Sedan Delivery, Powderfinger, Look Out For My Love.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY