Daniel Landa má svou vlastní "Reality Show"

05.06.2023 11:16 - Hana Bukáčková | foto: Prokop Bořek

Daniel Landa vydal po osmi letech novou desku "Minový pole" a současně s ní představil i klip k písni "Reality Show". Již mnoho let hojně využívaný pojem se otiskl do skladby, která si opět nebere servítky. Landa v ní poukazuje na umělou realitu tvořenou médii a servírování informací, kterým obyčejný člověk musí čelit a brát je za pravdu. Ukazuje zkrátka vliv médií na společnost. Nemusíme chodit daleko, jen si vzpomeňme na období, kdy se řešil jen covid, předtím třeba plasty a planeta, nyní válka na Ukrajině apod., ostatní témata jdou vždy stranou. Pokud člověk nemá jiné zdroje, musí brát v potaz tyto.

Ve videu kromě početného komparsu figurují i zpěvákovy dcery, dvacetiletá dvojčata Rozálie a Roxana, která přispěla také sborovými vokály. Jde také o vůbec první Landův klip, ve kterém jsou použity AI efekty. "Do téhle písničky se AI hodila. Jen velmi decentně samozřejmě... Klip je jinak postavený na Danovi - diváku symbolicky provázejícího světem, který je vlastně jen show," vysvětluje režisérka Mirjam Landa, která je také autorkou scénáře a samozřejmě také manželkou svérázného interpreta, který na mě díky kostýmu spíš působí jako lichvář nebo mafián. Za kamerou stál opět Tomáš Kobolka, se kterým režisérka natáčela všechny poslední Danovy klipy i filmy "Kvaska" a "Tacho".

"Reality show" je dobrý a výstižný vzkaz pro média a celkově společnost k zamyšlení, abychom nebrali vše doslova a dívali se na některé věci s nadhledem. I když nejsem kdovíjaká Landova fanynka, pomyslný comeback v podobě nově vydaného alba se mu zatím daří znamenitě.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY