Do Mariánek na Kulturně ozdravnou kúru hudbou, slam poetry i národní sbírkou zlozvyků

25.05.2023 15:56 - Tisková zpráva | foto: Kulturně ozdravná kúra

Mariánskolázeňský spolek Švihák si letos připomíná deset let od svého založení a kulatiny oslaví o tomto víkendu už tradiční Kulturně ozdravnou kúrou (KOK). Multižánrový festival se uskuteční od pátku do soboty a představí Českou národní sbírku zlozvyků umělkyně Kateřiny Šedé, autorku knihy "Baletky" Miřenku Čechovou, besedu o UNESCO, exhibici slam poetry nebo koncert sokolovského Beatovýho družstva.

Kulturně ozdravná kúra
© Kulturně ozdravná kúra
V pátek zahájí program na kolonádě Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních výstava "10 let se Švihákem", která připomene uplynulé akce a jejich povedené vizuály. Naváže na ni tradiční a velmi populární prezentační večer PechaKucha Night, který se díky Švihákům koná v Mariánských Lázních už od roku 2014. Těšit se můžete na pestrou škálu prezentujících z nejrůznějších oborů i tradiční afterparty. V atraktivním formátu 20 obrázků po 20 sekundách se představí například představitelka tanečního a fyzického divadla, režisérka a spisovatelka Miřenka Čechová, česká výtvarnice Kateřina Šedá, jejíž projekty mají blízko k sociální architektuře. Obě zmiňované umělkyně pak v sobotu obohatí i program KOKu. Miřenka Čechová bude číst ze svých knih "Miss Amerika" a "Baletky". Kateřina Šedá představí aktuální projekt Národní sbírka zlozvyků, který vznikl u příležitosti 200. výročí narození Gregora Johanna Mendela. Přihlásit své zlozvyky pak může každý v sobotu od 17.00 během veřejné sbírky zlozvyků.

"Projekty Kateřiny Šedé rezonují po celém světě, setkání s ní je vždy velmi zábavné a inspirativní. Mám radost, že naše pozvání na PechaKucha Night přijala už podruhé a návštěvníci budou mít možnost se s ní zapojit do akce i v sobotu," těší se Markéta Monsportová ze spolku Švihák.

Sobotní odpoledne na kolonádě Ferdinandova pramene bude věnováno také organizaci UNESCO. Malí i velcí návštěvníci si budou moct vyrobit vlastní pítko na prameny a zároveň proběhne beseda s novou site manažerkou Mariánských Lázní Zuzanou Stejskalovou o tom, co znamená zápis do Seznamu světového kulturního dědictví. V rámci odpoledne zahraje Smyčcový soubor ZUŠ F. Chopina, na který naváže exhibice ve slam poetry. Sobotní festivalový program uzavřou koncerty tachovských Peelers a po nich se představí Beatový družstvo ze Sokolova.

"Deset let je kus života a to, že spolek funguje po celou dobu na dobrovolnické bázi, je unikát. Bez aktivních lidí a hlavně publika by se tohle nikdy nestalo. Pojďme to společně oslavit," dodává předseda spolku Švihák Tomáš Prinz.

Vstupné na páteční Pecha je 150 Kč a na sobotní koncerty také 150 Kč. Na oba dva večery je pak možné zakoupit zvýhodněné vstupné za 200 Kč.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY