Na Szigetu se představí i zástupci česko-slovenské hudební scény. V Budapešti vystoupí Smack One nebo ADONXS

18.05.2023 19:19 - Tisková zpráva | foto: Sziget

Budapešťský Sziget festival, který se letos uskuteční od 10. do 15. srpna, rozšiřuje už tak nabitý program o desítky dalších jmen! Na jednom z největších festivalů na světě se představí i zástupci česko-slovenské hudební scény, konkrétně poslední vítěz soutěže Superstar ADONXS (Adam Pavločin) a přední tvář české rapové scény Smack One. Čeští a slovenský vystupující byli oznámeni společně s dalším žánrovým programem už tak nabitého line-upu, v němž nechybí např. Billie Eilish, Imagine Dragons, David Guetta, Macklemore, Florence + The Machine, Mumford And Sons nebo Lorde.

Sziget 2023 plakát
© Sziget
Sziget festival v posledních dnech odkrývá program žánrových pódií, zatím jde o novou rapovou a hiphopovou dropYard Stage a dlouholetou stálici festivalu - Europe Stage, na níž se představují vycházející hvězdy z celé Evropy. Nová stage na Szigetu, dropYard, která s velkým ohlasem loni ve festivalovém harmonogramu debutovala, přináší na festival svěží vítr. Vystoupí zde ti nejzajímavější umělci z oblasti breaku, hip hopu a rapu téměř ze všech koutů světa. Stejně jako loni bude dopolednímu a časně odpolednímu programu na pódiu dominovat tanec a pohyb, večer a noc pak vyplní vzrušující koncerty.

Smack One

Mezi účinkujícími bude pro české a slovenské návštěvníky hlavním tahákem Smack One, který vystoupí v pátek 11. srpna. Smack One je rapper, DJ a promotér z Prahy. Za dobu svého působení na scéně se Smack stal opravdovým fenoménem. Dosáhl absolutní nezávislosti bez velkých labelů a sponzorů a prorazil si cestu od klubu pro 100 lidí až po vyprodanou sportovní halu pro 4000 lidí. Jednoduše řečeno, tento patriot z pražských Strašnic si zaslouženě bere, co mu náleží, a zároveň velkou část investuje zpět do hry. Zatímco v dobách Iscream Boyz a jeho prvních sólových projektů se často setkával s nepochopením a hatem, čas ukázal, že spíš předběhl svou dobu a Česko ještě nebylo kompletně připraveno na jeho flow. "Nikdy jsem na Szigetu nebyl, ale neskutečně se těším na premiéru. Letos tam bude vystupovat taky Diplo, na kterého bych se rád podíval a který bude určitě skvělý! Krom Szigetu pro domácí fanoušky chystáme ještě společné projekty s P Moneym & Huclberrym, takže bude na co se těšit," říká ke svému koncertu na Szigetu Smack.

Vedle něj se na dropYard stage objeví například i Ukrajinka Alyona Alyona, která na Szigetu vystoupila již dříve, ale od té doby s nepřetržitým úspěchem cestuje po celém světě. Bizzey je v současné době rapperem číslo 1 v Nizozemsku a bezprostředně po svém živém vystoupení předvede také DJ set pod jménem LEYO. Z Dálného východu přijedou korejští Balming Tiger s bláznivou show, japonští Kazuo & Taha a čínská Alice Longyu Gao.

ADONXS

Europe Stage dává už od vzniku Sziget festivalu možnost zajímavým a novým jménům vystoupit před tisícovým publikem Szigetu. Na této scéně vystoupí - nejen evropští - interpreti, kteří by se podle pořadatelů mohli za rok či dva dostat do programu větších festivalových scén. Hlavním cílem Europe Stage je představit kapely, které ještě nejsou zavedené, ale jsou kvalitní a nové. Letos pořadatelé vybrali mezi dalšími skvělými hudebníky, jako jsou Amber Run, Stain The Canvas, Call Me Karizma či NOËP, i slovenského zpěváka Adama Pavlovčina, který vystupuje pod pseudonymem ADONXS.

Jeho přirozený hluboký hlas je rozhodně jedním z jedinečných rysů, které při poslechu jeho hudby vyniknou. Nenechte se ale zmást, stejně jako jeden z jeho největších vzorů Orville Peck, ani ADONXS vás nenechá viset pouze v basovém rejstříku. Můžete očekávat silnou scénickou prezentaci, žánrově pestré vystupování, avantgardní popový slovník i oduševnělé vokály a emotivní balady. Pozornost si získal svým módním stylem, který média hojně popisují jako excentrický.

Ačkoli je Eorupe Stage stálice programu, i ji letos čeká několik změn a novinek. Tou největší je přesun pódia na větší prostranství, protože zkušenosti ukázaly, že zdejší koncerty lákají mnohem více lidí, než se pohodlně vešlo před předchozí pódium.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY