Bára Poláková nás ztřeštěným songem "DESE" přenese do devadesátek, na párty a k Vitacitu

20.05.2023 08:25 - Hana Bukáčková | foto: Tomáš Hodan

Bára Poláková jde do finále se svojí třetí řadovkou. Ta ponese název "ON/OFF" a vyjde 26. května. Po předchozím singlu "Sousedův trávník", ve kterém poukazovala na tradiční českou vlastnost závist, teď představuje další - "DESE".

Všichni to známe: když se chodilo pařit, řeklo se hovorové "DESE" a šlo se.... Samotná interpretka k tomu dodala všeříkající: "Pátek a sobota kronika života." Píseň je nakopávajícím párty songem. Je to opět vtipné, originální, zvedne vám to tep, ale i zadek ze židle. Jedná se o nostalgickou vzpomínku až parodii na devadesátky plnou narážek na dobové artefakty - nepřehlédnutelné oblečení, doplňky, výrazné účesy, kyselý prášek Vitacit, kolotoče, specifická gesta. Náctiletí nepochopí, čtyřicátníci přikyvují.

V klipu jí skvěle sekundují herci Jan Cina a Marek Adamczyk. Tvoří zde partu, která si naplánovala svůj mejdan na kolotočích. Na místě ale potkají svá druhá já, kterým se to zrovna dvakrát nelíbí. Snímek režíroval Tomáš Hodan a natáčel na pražském Výstavišti. Zde jinak probíhá i tradiční Matějská, pár atrakcí ale na místě zůstává po celý rok. Taneční kroky vedl Marek Zelinka, který má na starosti choreografii v oblíbené show "StarDance" a který zde zvítězil s Marií Doležalovou (mně jako milovnici tohoto pořadu i trklo, že všechny účastníky spojuje i toto téma. Poslední ročník vyhrál Cina, zpěvačka se mihla ve druhé sérii a na Adamczyka to čeká letos - pozn.aut.).

Kýč, bizár, retro, geniální? Jak by řekl Přemek Forejt: "Je to fresh, mám to rád, dá se na to dobře hrát." Bára balancuje nad propastí prvně dvou jmenovaných, ale převažuje originalita a osobitý styl. Je to zkrátka samorost, nikoho nekopíruje... Její nové dílo je funky, funny, barevné jak vokálně a textově, tak vizuálně. Podle toho, co jsme s chystaného alba zatím slyšeli, autorka ukazuje, že s ní nebude nikdy nuda a s češtinou si bude nadále pohrávat jak kočka s myší.

Tak do tance, mládeži! :-)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY