Rapují dost rychle, ale málo zběsile

24.07.2003 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Soundtrack k pokračování populárního filmu režiséra Johna Singletona "Rychle a zběsile 2" přináší hiphopovou špičku z amerického jihu v čele s Ludacrisem. Ne že by se bez něj nedalo žít, ale i tak se na něm dá najít docela dost dobrých skladeb. Ale bohužel i těch slabších...
6/10

Různí - 2 Fast 2 Furious (soundtrack)

Skladby: Start, Ludacris - Act a Fool, Trick Daddy - Represent, I-20, Shawnna, Tity Boi - SLum, Tyrese / Ludacris / R. Kelly - Pick Up the Phone, 8 Ball - Hands in the Air , Chingy - Gettin' It, Shawnna / Kardinal Offishall - Block Reincarnated, Joe Budden - Pump It Up, Dead Prez - Hell Yeah, Jin - Peel Off, Fat Joe - We Ridin', Lil' Flip - Rollin' On 20's, Dirtbag - F*** What a Ni**a Say..., Pit Bull - Oye, KJon - Miami, Finish
Celkový čas: 60:53
Vydavatel: Universal
Komerční jižanský rap, tak by se asi dala charakterizovat sestava, která se sešla na soundtracku k filmu "Rychle a zběsile 2". Film jsem sice neviděl, ale docela by mě zajímalo, jak pomalé zkouřené rytmy sednou k rychlých auťákům kasovního trháku. No ale to snad režisér Singleton už nějak vyřešil.

Hlavní hvězdou soundtracku je známý rapper Ludacris. Ten si ve filmu zahrál i jednu z (ne zase tak úplně) vedlejších rolí (je to ten chlapík s mohutným afro) a na soundtracku se vše důležité točí kolem něj. Má na triku pilotní singlový hit "Act A Fool", který ale neslavil takové úspěchy, jak bychom od hvězdy typu Ludacrise očekávali. Jestli bude chtít navázat na své poslední výborné album "Word Of Mouth", bude muset na své srpnové novince přidat ještě něco navíc. Ludacris je spojen i s dalšími zúčastněnými rappery - I20, Shawnna a Tity Boy patří do jeho partičky Disturbing Tha Peace. Jejich společná "Slum" je ale dost slabý odvar soundu známého jako dirty south. O třídu lepší jsou klasikové špinavého jihu Trick Daddy s "Represent". Ti se sice už pár let marně snaží navázat na své dřívější úspěchy, tentokrát jim to ale sedlo. Kdysi možná šlapali na paty Outkast, ti jsou ale teď na docela jiném orbitu.

Kromě osvědčného Ludacrise nabízí soundtrack i nové hvězdy, které se poslední dobou hlásí o slovo - R&B pěvec Tyrese trochu bledne, protože mu sekunduje R Kelly (v "Pick Up The Phone se k nim přidá ještě Ludacris osobně), ale jinak dobrá ukázka toho, co umí. Pozor si musíme dát také na Joe Buddena. Tento rapper nedávno vydal svůj debut a americký tisk z něho šílí. Jeho zatím největší hit je tady. "Pump It Up" sice dluží 50 Centovu hitu "In Da Club" víc, než si Joe dokáže přiznat, přesto je to těžký klubový trhák a současný hit v USA i Británii. Takže se není třeba divit, že na recenzovném soundtracku nemá konkurenci. Kromě Dreovsky znějícího bounce rytmu popohání track chytře vysamplované dechové breaky. Výborné! Jen o fous za Buddenem je těžkotonážní 8 Ball. Ten chystá na léto také novou desku a jeho "Hands In The Air" je perfektně odvedená práce.

Co se nepovedlo? Fat Joe pomalu ustupuje ze své pozice nejvyhledávanějšího latino rappera a "We Ridin'" na tom nic nezmění. Nejvíce překvapí ovšem Dead Prez. Politicky radikální rappeři na soundtracku k vysoce komerčnímu filmu? Nic není nemožné. Škoda, že se nepřevedli něčím lepším než "Hell Yeah". Jinak ke konci se to hemží rappery méně známých jmen, kteří předvádí jen průměr. CD má něco přes hodinu, což koherenci nijak výrazně nepomáhá a zhruba po polovině už ani skoro není co poslouchat. Buddenův track je snad jediný důvod, proč se po albu poohlédnout. Jinak řečeno - jen další soundtrack.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY