Dordeduh přivezou do Brna a Prahy ozvěny Karpat, doprovodí je Heiden a Besna

09.05.2023 12:32 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš "Jajo" Rozkovec / @musicserver.cz

Ponurost a naléhavost inspirovaná majestátností Karpat - i tak by se dala charakterizovat hudba rumunských Dordeduh, spojujících black metal s folkovými prvky a hutnou atmosférou. Společně s brněnskými Heiden a Slováky Besna míří na dva koncerty do České republiky. Uskuteční se 12. května na Melodce v Brně a o den později ve sklepních prostorách pražského klubu Underdogs'.

Jádro skupiny Dordeduh tvoří Edmond "Hupogrammos" Karban a Cristian "Sol Faur" Popescu, kteří se potkali už ve formaci Negura Bunget. Své společné temné vize, v nichž se míchá black metal, rumunský folklór i spiritualita a magie, spřádají už od roku 2009 a ztělesnění zatím našly na jednom EP a dvou dlouhohrajících albech "Dar de duh" a "Har".

Heiden si zkusili ledacos, ale vloni po všem tom postrockovém snění znovu nabrousili blackové hroty a vracejí se ke svým vlastním kořenům. Post-blacková, nepřímočará jízda "Andzjel" patřila ve svém žánru mezi to nejlepší, co se u nás v roce 2022 urodilo. Novou nahrávku kapela na koncertech i pokřtí.

Třetím do party jsou Besna ze Slovenska. I ti s albem "Zverstvá" sklízeli jen samou chválu, kterou završili ziskem prestižní žánrové ceny Radio Head Awards, které uděluje slovenské Rádio_FM. Ve své tvorbě propojují postblack s agresivním technickým prog-metalem, který doplňuje blackový vokál s hardcorovým drivem a navíc i postrocková melancholie. Prostě něco, co se vyplatí vychutnat bezprostředně, naživo.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY