Kurt Cobain zpívá ze záhrobí. Umělá inteligence předělala píseň "Celebrity Skin" od Hole, ve které zní jeho hlas

03.05.2023 13:02 - Kateřina Spacek | foto: Jeff Kravitz

Umělá inteligence neboli AI se těší čím dál větší oblibě. Jsou tací, kteří si bez ní pomalu nedovedou představit život, a pak tu jsou lidé, které tahle technologie děsí. A to zcela oprávněně. Na YouTube se totiž před pár dny objevila coververze songu "Celebrity Skin" od kapely Hole, jejíž frontmankou je manželka Kurta Cobaina Courtney Love. Na tom by nebylo nic až tak překvapivého, kdyby v nové úpravě, vytvořené právě umělou inteligencí, nezněl jeho hlas.

Dle některých posluchačů výsledek nahání husí kůži. Dodávají, že je fascinující, co všechno už tato technologie dovede. Pak je tu druhá strana, která poukazuje na to, že předělávka zase tak autentická není, a že se v ní chvíli vokál zesnulého zpěváka Nirvany ztrácí. To, zda na první poslech poznáte rozdíly, necháme na vás - poslouchejte níže a o hodnocení se s námi podělte v komentářích.

Originál skladby "Celebrity Skin" vyšel v roce 1998, tedy čtyři roky po Cobainově úmrtí, a je skvělou kombinací undergroundového grunge s nádechem popu. V jistém směru se dá také považovat za vrchol skupiny Courtney Love a za její největší hit.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY