"Mlhoviny" ukazují barevný svět Krajiny Ró

02.05.2023 08:18 - Jiří V. Matýsek | foto: Richard Hodonický

Formace Krajina Ró, v níž se potkal Michal Němec z Jablkoně společně se zpěvačkou Annou Břenkovou a muzikanty z bluesrockového tria The Bladderstones, poslala minulý pátek do světa své druhé album "Mlhoviny". A rovnou k němu přibalila i videoklip k titulní písni.

Následovník desky "Hotel Blázen" slibuje nahrávku barevnou, místy rockově údernou, jinde zase až romanticky křehkou, ale především písničkovou. Prvotním impulsem pro tvorbu Krajiny Ró je dialog Michala Němce a o dvě generace mladšího kytaristy Tomáše Frolíka.

"Na první desce jsme se s Michalem ještě očuchávali, postupně jsem ale po jeho boku autorsky vyrostl. V té obrovské databázi připravených riffů mně pomohl se zorientovat, vybrat to pravé a umožnit mně posunout to dál. Hudbu jsem díky němu začal vnímat z širší perspektivy. Stačí mně i jeho pouhá přítomnost. Jako by u sebe měl nějaký magický proutek," říká Tomáš Frolík. K textům na desce přispěla také Anna Břenková, na konečných aranžích skladeb se podílela celá kapela.

Skladba "Mlhoviny" je oslavou nezbytného bláznovství, byť třeba jen dočasného, které nám umožňuje proplouvat životem. Zároveň ale, na rozdíl od surreálného klipu k písni "Den za dnem", ukazuje skupinu ve svém přirozeném prostředí, živě ve studiu. Magický klip vznikal ve Studiu Bubny u Michala Ditricha a dobře zachycuje zvukovou i personální barevnost Krajiny Ró, její hravost i aktuální sound.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY