Vyprodaný pražský klub Roxy padl Calumu Scottovi k nohám

02.05.2023 09:00 - Jaromír Koc | foto: Marie Trávníčková / musicserver.cz

Konečně jsme se dočkali. Po dlouhých osmi letech, co Calum Scott odstartoval svoji úspěšnou pěveckou kariéru, si tento charismatický zpěvák v rámci turné k aktuální desce "Bridges" našel čas i na Prahu. Ve vyprodaném Roxy se tančilo, plakalo a zamilovaní nešetřili polibky. Byla to prostě krása!

Live: Calum Scott

místo: Roxy, Praha
datum: 30. dubna 2023
setlist: Rise, I'll Be There, Cross Your Mind, Last Tears, Biblical, Flaws, The Way You Loved Me, Boys In The Street (Greg Holden cover), Bridges, This Love (Maroon 5 cover), Where Are You Now (Lost Frequencies & Calum Scott cover), Run With Me, If You Ever Change Your Mind, You Are The Reason, Whistle (Jax Jones & Calum Scott cover), Heaven, Dancing On My Own (Robyn cover)
Fotogalerie

Ve světě patří Calum Scott již léta za hvězdu první velikosti. Jeho singly znějí v rádiích v nejvyšších rotacích a jeho aktuální tour k desce "Bridges" téměř každý týden přináší další a další potvrzené termíny na všech různých kontinentech. Dalo se tudíž čekat, že i o jeho pražskou zastávku bude velký zájem, a tak byl koncert v Roxy již měsíce dopředu beznadějně vyprodán.

Mitch James, Roxy, Praha, 30.4.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Vybrat právě tyto prostory se ukázalo jako velmi dobrá volba. I přesto, že se na některých místech nedalo ani hnout, měl člověk při trošce snahy krásný výhled na pódium. A kdo se nechtěl dívat, mohl si alespoň krátký akustický set předskokana Mitche Jamese vychutnat klidně od baru či z kožených sedaček, kterých klub nabízí hned několik.

James se představil sice pouze s kytarou, během osmi odehraných písní ale zaujal nejen svým hezky zabarveným hlasem, ale i svou upřímností. Jeden song věnoval své milované mamince, ten další svému otci a i u ostatních měl vždy krátký projev, ve kterém přítomným popsal, proč ta či ona píseň vznikla. Publikum se mu odvděčovalo po zásluze nejen velkým potleskem, ale reagovalo i na jeho proslovy a slova chvály na krásu Prahy.

Calum Scott, Roxy, Praha, 30.4.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
Hvězdou večera byl ale samozřejmě Calum, který na pódium nastoupil krátce po půl deváté. Show odstartovala krátkým intrem, během kterého se hlas zpěváka linul z reproduktorů a už v ten okamžik bylo jasné, že jeho vystoupení bude primárně o dojemných písních a nefalšovaných emocích. To Scott potvrdil již po svém příchodu, kdy svůj set odstartoval velmi silnou písní "Rise" z aktuální desky "Bridges".

Dobře známou skladbu s ním zpíval celý sál a atmosféra se v tomto směru vlastně nezměnila celý večer. Bylo jedno, zda Calum vybral song ze své debutové desky "Only Human" nebo z aktuálního alba, návštěvníci všechny songy znali nazpaměť, a tak zpěvák stále častěji mířil mikrofonem do publika. Doprovázen pouze čtyřmi hudebníky, mezi kterými nechyběla ani půvabná hráčka na violoncello, která občas přijala i úlohu doprovodné vokalistky, působil v dobře padnoucím obleku jako starý známý, který přišel potěšit své přátele tím nejlepším, co kdy nahrál.

Calum Scott, Roxy, Praha, 30.4.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
A to vlastně i Praze nabídnul. Trošku mohlo zamrzet, že absentoval téměř pět let starý hit "What I Miss Most", ale jinak Scott nevynechal vlastně nic, co jeho fandové čekali. Po výše uvedené "Rise" pokračoval v propagaci aktuální desky a přidal chytlavé songy "I'll Be There" a "Cross Your Mind" či houpavou baladu "Last Tears". Mezitím se s návštěvníky i oficiálně přivítal, prohodil nějaký ten vtípek a hlavně poprvé i v češtině poděkoval, což jsem ho měl tu čest naučit během odpoledního rozhovoru.

Calum se netají tím, že nejvíce mu sedí balady a těch bylo poslední dubnový večer opravdu hodně. Dle očekávání nevynechal dojemnou "Biblical", jakožto hrdý gay samozřejmě zařadil i krásnou interpretaci písně "Boys In The Streets" od Grega Holdena. Na konci titulní "Bridges" neudržel emoce a propukl v upřímný pláč z dojetí. Poté, co jej obejmutím uklidnila violoncellistka, rozpovídal se o vzniku písně, přiznal, že měl v minulosti již několikrát tendenci svůj život (tehdy ještě jako utajovaný gay) ukončit právě skokem z mostu a apeloval na všechny, aby mluvili se svými nejbližšími, když se cítí uvnitř nešťastní.

Aby trošku zkrotil emoce a slzy některých návštěvníků, rozpovídal se následně o svém účinkování v revival kapele jménem Maroon 4, což okamžitě potvrdil svou interpretací "This Love" od Maroon 5. Jeho podání mělo šťávu a v klubu se začalo regulérně tančit. Vědom si dobře rozjeté pařby vybral Calum jednu z hitovek, díky které ho můžeme znát i z tanečních parketů. Hitovka "Where Are You Now" přišla v ten nejsprávnější okamžik a pochybujícím dokázala, že Calum je prostě zpěvákem mnoha tváří.

Calum Scott, Roxy, Praha, 30.4.2023
© Marie Trávníčková / musicserver.cz
V sále bylo přítomno mnoho zamilovaných párů, které si samozřejmě také rády zatančily, ale mnohem více je lákalo se k sobě prostě jen tulil a líbat. Přesně pro ně přišla trojice písniček "Run With Me", "If You Ever Change Your Mind" a hlavně "You Are The Reason", která Roxy proměnila v jeden velký sbor. Calum dojetí už ani nedokázal (a možná ani nechtěl) skrývat, občas ani neměl sílu zpívat a naprosto upřímně přiznal, že tak vřelé přijetí, jakého se mu dostalo v Praze, na turné ještě nezažil. Jako odměnu přidal aktuální hit "Whistle" s projektem Jax Jonas, došlo i na srdcovku "Heaven" a celý večer ukončil coverem "Dancing On My Own" od Robyn, kterým to v roce 2015 všechno začalo.

Calum Scott v Praze s naprostým přehledem dokázal, že je nejen vynikající zpěvák, ale i obrovský showman a hlavně člověk se srdcem na tom správném místě. Jeho vystoupení nemělo slabé místo, kapela šlapala jako hodinky a na jejích členech bylo vidět, že i po měsících na cestách si to celé maximálně užívají. Nejvíce ale sám Calum, který prostě miluje zpívání a každým ze sebe vydaným tónem potvrzuje, že přesně tohle je to, co ho činí šťastným. A díky tomu v Roxy učinil šťastným nejednoho návštěvníka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY