Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult

27.04.2023 15:30 - Josef Martínek | foto: Tim Saccenti

Na předních místech domácího rádiového žebříčku se to čerstvými jmény rozhodně nehemží, svoje postavení vládkyně pořadí znovu potvrdila Miley Cyrus. Albová hitparáda oproti tomu hlásí v první desítce dvě novinky rockových veteránů. Metallica se dokonce v tvrdé konkurenci rapu probila až na medailové stupně.
Miley Cyrus - Flowers
© Columbia Records
RÁDIA - Kdy skončí kralování Miley Cyrus? Zpěvačka trůní s hitem "Flowers" na vrcholu rádiového žebříčku už jedenáct týdnů a zatím se nezdá, že by se chystala vedení někomu přepustit. Skupina Poetika přitom na stříbrném stupínku se songem "Půlnoc" číhá na převzetí pomyslné štafety už šest týdnů v řadě, zatím ale marně.

Premiérově se mezi medailisty vměstnali Linkin Park, jejichž písnička "Lost" se v éteru zabydlela až nečekaně dobře. Skladba vzniklá už v éře kultovního alba "Meteora" čekala na své uvedení dvě dekády a dočkala se až šest let po smrti zpěváka Chestera Benningtona. Zatím jí patří třetí příčka, ale třeba v dalších týdnech zaútočí i na nejvyšší pozici.

V top pětce nechybějí ani Lil Nas X ("Star Walkin'") a Chinaski ("Měl bych si boty zout"), na čísle šest následuje Lewis Capaldi s "Forget Me". O tři místa, na šťastnou sedmičku, si polepšil italský producent Gabry Ponte, který před pár dny oslavil svoje padesátiny. V singlu "Dance Dance" mu hostuje švédská zpěvačka Alessandra.

Umístění v první desítce si zapsal také Harry Styles s "Late Night Talking". Druhý singl z veleúspěšného alba "Harry's House" vyšel už loni v červnu, do našeho éteru ale vstoupil až v zimě. Nyní, téměř rok po svém uvedení, se konečně podíval na přední pozice, konkrétně na devítku. Mezi deset nejhranějších písní se poprvé vešla i skladba "V oblacích" skupiny Jelen, která na prosinec chystá oslavy deseti let v O2 areně.

Novinky tentokrát první stovka nenabízí. Nezbývá než doufat, že se příště dramaturgové v objevování svěží hudby polepší.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Miley Cyrus - Flowers
  2. Poetika - Půlnoc
  3. Linkin Park - Lost
  4. Lil Nas X - Star Walkin'
  5. Chinaski - Měl bych si boty zout
  6. Lewis Capaldi - Forget Me
  7. Gabry Ponte feat. Alessandra - Dance Dance
  8. Twocolors - Heavy Metal Love
  9. Harry Styles - Late Night Talking
  10. Jelen - V oblacích


Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
© Mike Roft Records
ALBA - Yzomandias a Nik Tendo před týdnem s titulem "Kruhy & vlny (217 Twins Edition)" přerušili dominanci Calina a Viktora Sheena, tentokrát se ale dlouhodobí vládci hitparády na vrchol vracejí. Jejich společný počin "ROADTRIP" dosáhl na jubilejní desáté prvenství, zatímco minulí přemožitelé se musejí spokojit se stříbrem.

Bronzové postavení si nárokuje Metallica s očekávanou novinkou "72 Seasons". Přes čtyřicet let hrající legendární kapela natáčela nástupce sedm let staré desky "Hardwired... To Self-Destruct" znovu s producentem Gregem Fidelmanem a celková stopáž materiálu i tentokrát překročila úctyhodných sedmdesát sedm minut. Na vítězství předchozí nahrávky sice ta aktuální nenavázala, každé umístění na stupních vítězů se však v éře tuzemských rapperů počítá.

Zástupci výše zmíněného žánru si svou převahu na předních příčkách nadále uchovávají. Čtvrtý zůstává Ektor s albem "Detektor III", pátý Separ jako "FLOWDEMORT" a v elitní desítce nemůže chybět ani Viktor Sheen se svými sólovými studiovkami "Příběhy a sny" a "Černobílej svět".

Druhou novinkou v top ten se může pochlubit bezmála pět dekád fungující formace Katapult. Její desátá studiovka "Nostalgia" se na trhu objevila pár týdnů před tím, než frontman Olda Říha oslaví své 75. narozeniny. Fanoušci ji poslali na sedmou příčku. Pro tento týden jde zároveň o novinku poslední.

Top 10 - alba:
  1. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  2. Yzomandias & Nik Tendo - Kruhy & vlny (217 Twins Edition)
  3. N Metallica - 72 Seasons
  4. Ektor - Detektor III
  5. Separ - FLOWDEMORT
  6. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  7. N Katapult - Nostalgia
  8. Calin - POPSTAR
  9. Viktor Sheen - Černobílej svět
  10. Miley Cyrus - Endless Summer Vacation

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 16. najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY