Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou

20.04.2023 17:42 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Škoda

Jazzový bigband Cotatcha Orchestra na sebe výrazně upozornil debutovým albem "Bigbandová elektronika", na kterém propojoval nejazzové postupy - samply, beaty a elektronické atmosféry - se zvukem bigbandu i improvizací vynikajících sólistů. Nepřeslechnutelným hostem byla zpěvačka Lenka Dusilová. Po zhruba třech letech tato spolupráce pokračuje, první vlaštovkou je píseň "Tsumaranai". Vedle dalších songů je Cotatcha Orchestra i s Dusilovou představí 22. dubna na akci Jazz Fest Polička.

"'Tsumaranai' znamená v japonštině znuděný. Všichni se někdy nudíme a vypadnout z jednotvárnosti je docela oříšek, proto každá část skladby končí v momentě, než se stane nezáživnou. Takový švédský stůl na pár minut, jak trefně během zkoušek okomentoval pianista Martin Konvička, jenž je právě autorem této skladby," říká kapelník Jiří Kotača.

Oproti staršímu materiálu je znát docela výrazný posun. Čerstvá píseň více pracuje se živou elektronikou na akustických nástrojích, samply i pady. Téměř šestiminutová kompozice, zaznamenaná vloni v říjnu v Brně, mění nálady - od jemných, uvolněných pasáží až k temným, hutným momentům, v nichž jazzové melodie nahrazují téměř abstraktní atmosféry - a skvěle odsýpá kupředu. Cotatcha Orchestra v ní pootevírá nové dveře. Jak připomíná kapelník, během společných sessions v covidu vznikla spousta materiálu a "Tsumaranai" je jen malou ochutnávkou.

Kromě Poličky vystoupí Cotatcha Orchestra v nejbližší době 21. dubna v Kulturním centru Trisia v Třinci a 5. června v brněnském Cabaret Des Péchés s programem Cotatcha Orchestra & Jan van Duikeren: Thad Jones 100, Woody Herman 110.

.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY