Apríl: O2 arena končí. Koncerty se přesouvají do Brna nebo Ostravy

01.04.2023 01:04 - David Věžník | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Největší víceúčelová hala v Česku O2 arena se k 1. dubnu letošního roku zavřela. Důvodem jsou rostoucí ceny energií i čím dál nižší zájem publika o kulturu. Většina akcí nasmlouvaných pro následující měsíce najde náhradní místa konání ve vhodných prostorách v Brně, Ostravě a dalších velkých i menších městech v republice.

"Za těchto cen energií je lepší snad halu zavřít," prohlásil počátkem září loňského roku pro server PrahaIN Robert Schaffer, generální ředitel společnosti Bestsport, která provozuje O2 arenu a přilehlé O2 universum. Tehdy netušil, že se jeho slova stanou skutečností.

Inflace a další ekonomické jevy, určitou marginální, ale hlasitou částí Čechů souhrnně nazývané jako "FYJALOVA BÝDA (#FYJALOOCTUP)" (sic!), měly za následek doslova astronomický skokový nárůst výdajů provozovatele. "Stáli jsme před rozhodnutím, zda bude lepší chtít po lidech za koncert takového Dana Landy dvanáct tisíc korun, nebo s omluvou a poděkováním takzvaně zavřít krám," vysvětlil Schaffer v tiskové zprávě.

Co ovšem bude se sportovními, kulturními a dalšími akcemi, které se v hale, stojící v pražských Vysočanech od roku 2004, měly konat? Příznivci pohybových aktivit si mohou oddechnout. "Po velmi krátkém a intenzivním jednání přímo s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Vladimírem Balašem se podařilo zajistit prakticky okamžitou, finančně neomezenou dotaci na pořádání všech sportovních událostí u nás," sdělila Zuzana Krejčíková, která má v O2 areně na starosti marketing a kontakt s médii.

BigBoard superfinále plánované na 16. dubna, květnový Oktagon 43 a další podobné významné milníky tuzemské sportovní historie se tedy v outůčku uskuteční formou takzvané pop-up události. Aréna se otevře vždy pouze na den konání, veškeré náklady poté uhradí ministerstvo školství.

Vzhledem k tomu, že pro kulturní akce v Česku obdobná podpora neexistovala, neexistuje a existovat nebude, bylo nutné hledat kupříkladu pro koncerty náhradní prostory. "V tuto chvíli již známe nová místa konání zhruba osmdesáti procent hudebních večerů," prozradila Krejčíková s tím, že kvůli nižší kapacitě ostatních hal v republice se z vystoupení v mnoha případech staly vícedenní záležitosti.

Například Kapitán "Mr*ka" Demo, jehož show s názvem "Naposled" se měla v O2 areně uskutečnit 13. května, se pod upraveným názvem "Naposled a Naposled" přesunula do ostravské Ostravar Arény, a to na 12. a 13. května. ExFloyd Roger Waters, který měl ve Vysočanech vystoupit ve dnech 24. a 25. května, svůj set odehraje v brněnské STAREZ Aréně Vodova 24., 25., 26., 27. a 28. května.

Zmíněný Daniel Landa svůj koncert, plánovaný na listopad, rozloží hned do několika míst po Česku. Bude přitom kopírovat itinerář spřátelené kapely Ortel, které se tímto stane předskokanem. Na první zastávku se jeho příznivci můžou těšit už 8. dubna v restauraci Sokec ve Šlapanicích u Brna. Říjnové vystoupení Louise Tomlinsona bylo pro nezájem zrušeno. Další informace o změnách i o tom, které vstupenky nyní platí pro které datum, najdete na webových stránkách haly.

Celá situace se pochopitelně citelně dotýká i redakce musicserveru. Čtenáři a čtenářky, kteří rádi čtou reportáže z koncertů, však mohou být klidní. Honza Trávníček, jehož texty tvoří páteř rubriky Naživo, ihned přišel s řešením hodným ocenění.

"Pokud patříte mezi ty, kteří byli v O2 areně stodvacetsedmkrát a k tomu jste byli dvanáctkrát na Colours Of Ostrava, jedenáctkrát na Rock For People, sedmkrát na Szigetu a hned pětkrát na Nova Rocku - jako třeba já -, můžete si spočítat, kolik díky akreditacím ušetříte za lístky. Před lety mě napadlo si peníze, které bych teoreticky dal za vstupné, odkládat. Jako bych to tušil. Právě tyto úspory budu nyní využívat na taxíky, které mě do vzdálených obcí typu Brno dovezou a následně zavezou zpět do Prahy," svěřil se. Dodal, že na základě této nové výzvy bude své reportáže ozvláštňovat vedle cestopisných poznatků i hodnocením kvality taxi služeb.

Situaci ohledně uzavření O2 areny pro vás budeme po celý dnešní den monitorovat a tento článek v pravidelných intervalech aktualizovat.

Aktualizováno 1. 4., 14.00: Ano, jak mnozí poznamenáváte v komentářích pod článkem nebo na facebooku, je tato zpráva aprílovým žertem. Pokud vás pobavila, jsme rádi, pokud vás nepobavila, věříme, že si najdete něco jiného, co vás rozesměje. Nejen dnes, ale i v další dny. Smích totiž v dnešní době potřebujeme ve dvojnásobných dávkách. A v O2 areně (a v Brně, Ostravě i jinde) na nějakém koncertě na shledanou!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY