Český hudební průmysl je dál na vzestupu, jeho příjmy v roce 2022 opět vzrostly. Prodejům kraloval Viktor Sheen

30.03.2023 13:02 - Josef Martínek | foto: Warner Music

Zdá se, že relativně nedávná krize hudebního průmyslu je definitivně zažehnána. Také statistiky roku 2022, které odtajnila čerstvě zveřejněná výroční zpráva tuzemské IFPI, totiž potvrzují vzestupný trend příjmů na našem trhu.

Posluchači v uplynulém kalendářním roce za hudbu zaplatili o 13,7 % více než v roce 2021. Celkové příjmy se zastavily na částce 1,637 miliardy korun, meziročně se zvýšily již šestým rokem po sobě.

Také v roce 2022 výrazně převažovala digitální konzumace hudby, nárůst příjmů v této oblasti trhu dosáhl ve srovnání s předchozím rokem devatenácti procent, a to zásluhou streamingu. Počet platících uživatelů těchto služeb se za rok zvýšil o zhruba 350 tisíc. Poměr tržeb z digitální sféry oproti prodejům fyzických nosičů je proto jednoznačný: 82 % versus 18 %.

Neznamená to však, že zájem o CD nebo vinyly klesá. Naopak, příjmy z tohoto segmentu se udržely na podobné úrovni jako v předešlém roce, dokonce mírně vzrostly. Stejnou měrou, shodně z devětačtyřiceti procent, se na tom podílely prodeje cédéček i elpíček, přičemž druhý jmenovaný typ nosiče si v porovnání s rokem 2021 polepšil o patnáct procentních bodů.

Pozici nejúspěšnějšího vydavatele na českém trhu udržel Universal Music, na dalších místech následují Warner Music, Sony Music a Supraphon. Nejprodávanějším albem uplynulého roku se může pyšnit Viktor Sheen zásluhou nahrávky "Příběhy a sny". Za sebou nechal Calina ("POPSTAR") a Kabát ("El Presidento").

Top 10 nejprodávanější alb na českém trhu v roce 2022:
1. Viktor Sheen - Příběhy a sny
2. Calin - POPSTAR
3. Kabát - El Presidento
4. Imagine Dragons - Mercury - Acts 1 & 2
5. Michal David - Funky
6. Yzomandias - J. Eden E-Gen (mixed by NobodyListen)
7. Ed Sheeran - =
8. Mirai - Maneki Neko
9. Rammstein - Zeit
10. Viktor Sheen - Barvy



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY