Robert Del Naja z Massive Attack zremixoval skladbu "Obiymiy" od Slavy Vakarchuka. Vyjádřil tak solidaritu s Ukrajinou

22.03.2023 18:38 - Kateřina Spacek | foto: Capitol Records

Robert Del Naja z Massive Attack se spojil se Slavou Vakarchukem, frontmanem ukrajinské rockové kapely Okean Elzy, a vydal remix jeho songu "Obiymiy". Svou verzi nazvanou "Obiymiy (Legacy of War Mix)" vytvořil ve spolupráci s Euanem Dickinsonem a následně ji vydal na labelu Battle Box.

"3D" Del Naja ke spolupráci s Vakarchukem řekl: "Poprvé jsem se se Slavou setkal v Kyjevě v roce 2018, když jsme tam hráli, a kontakt jsme obnovili, když začala invaze. Loni jsem se na Ukrajinu vrátil s Gilesem Duleyem, abych se na vlastní oči přesvědčil o zkáze, která byla na metropoli a jejích předměstích napáchána během roku."

Ke skladbě vznikla také videokoláž, kterou tvoří záběry pořízené Duleyem a Vakarchukem během války na Ukrajině. Obrazy zničených měst a vesnic se v klipu mísí s pohledy na Slavu, jak sedí v ruinách budovy za pianem spolu s orchestrem, který ho ho doprovází.

Track "Obiymiy (Legacy of War Mix)" vznikl na podporu lidí zasažených pokračující ruskou invazí. Výtěžek bude věnován nadaci Legacy of War Foundation, což je mezinárodní charitativní organizace poskytující podporu civilistům postiženým válečným konfliktem. Založil ji fotograf, spisovatel a aktivista Giles Duley, který je také globálním advokátem OSN. Nadace bude také spolupracovat s globální iniciativou na podporu Ukrajiny United24, kterou loni v květnu zahájil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY