Další pozdrav z Austrálie

22.07.2003 05:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Recenzí reedic slavných alb AC/DC jste si mohli přečíst na MusicServeru již několik. Dnes vám předkládáme další z této povedené řady - "For Those About To Rock (We Salute You)".
7/10

AC/DC - For Those About To Rock (We Salute You)

Skladby: For Those About To Rock (We Salute You), I Put The Finger On You, Let's Get It Up, Inject The Venom, Snowballed, Evil Walks, C.O.D., Breaking The Rules, Night Of The Long Knives, Spellbound
Celkový čas: 40:10
V dalším dílu z řady luxusně provedených reedic se podíváme za albem, jehož obal zdobí pověstný kanón, známý coby dekorace i z reálu koncertů australských rockerů, které právě titulní skladba desky, o které je řeč, a jeho výstřely jeden čas ukončovaly. A protože vše podstatné o téhle partě jste si už určitě přečetli v minulých ohlédnutích za dalšími reedicemi, půjdeme rovnou k věci.

V roce 1981, kdy se album připravovalo, byla skupina po osmi letech existence na vrcholu slávy. O rok dříve tragicky (byť typicky rockersky díky přemíře alkoholu) zahynul třiatřicetiletý původní zpěvák skupiny Bon Scott a objevil se jeho nástupce Brian Johnson se svou typickou kšiltovkou a spolu s ním i legendární deska "Back In Black", která se stala opravdu masově prodávaným titulem - jen v USA se jí prodalo více než šestnáct milionů kusů. Jejímu nástupci, kterým bylo právě album "For Those About To Rock (We Salute You)" to pochopitelně startovní pozici vůbec neulehčilo. Navíc k nahrávání bylo zvoleno studio ve Francii, ve kterém se skupině prý vůbec nedařilo dosáhnout zvuku, se kterým by byla spokojena. Plně se tak odevzdala do rukou producenta, kterým se opět stal Robert "Mutt" Lange, a výsledkem je zvuk, který v sobě má charakteristickou syrovost z počátků, ale zároveň jakousi stadiónovou monstróznost - ostatně právě v roce 1981 hráli na festivalu Monsters Of Rock v Doningtonu jako hlavní hvězdy před 65 tisíci diváky. A nejen to - s novým albem, které vyšlo na sklonku roku 1981 definitivně opravdu prorazili i ve Spojených státech.

Nebudeme-li se na něj dívat poněkud zamlženou optikou skalního fanouška, nelze na jedné straně přeslechnout, že tak silné motivy jako na raných kolekcích se tu hledají mnohem hůře. Ale také to, že ani jediný zástupce celku nespadl pod pomyslnou laťku úrovně. Výsledkem je deska, která se dá docela dobře poslouchat i po těch letech od jejího vzniku, aniž by působila jakkoliv komicky či trapně. Hutné riffy kytar tu působí svou připomínkou podstaty rock'n'rollu stále očistně a s odstupem je patrné, že na jednu stranu ani po letech AC/DC nezapomínali na své kořeny, ale na stranu druhou to byli oni, kdo nejen šel s dobou, ale i určoval krok - při poslechu takové "Night Of The Long Knives" je jasné, kde se vzali všichni ti Def Leppard a další kapely, které dokázaly heavy metal učinit nadmíru výnosným komerčním artiklem a přesunout ho do pozice hudebního rockového mainstreamu.

"For Those About To Rock (We Salute You)" není žádný majstrštyk, ale obyčejná rocková deska. Poctivá - chcete-li slyšet to už otřepané slovo. Už jenom proto si ten remasterovaný zvuk a exkluzivní digipack v novém vydání rozhodně zaslouží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY