Petr Lüftner vydá ve druhé půli března album "PETRI". Je ovlivněné Finskem

08.03.2023 16:13 - Milan Menčík | foto: Adéla Němečková

"Nejlepší zvukař je playback," zpívá v jedné ze svých písní Xindl X s Petrem Lüftnerem. Zatímco Ondřej Ládek je na naší hudební scéně spoustu let známou personou, druhý jmenovaný se tak zřejmě poprvé představil širší veřejnosti, a to i přesto, že jeho kariéra trvá o dost déle. Nyní vydává třetí album s názvem "PETRI".

Petr Lüftner - Petri
© Good Day Records
Čtyřiatřicetiletý Petr Lüftner je výjimečný v tom, že je jako jeden z mála na světě oficiálním hráčem nejstaršího akordeonového výrobce, německé firmy Weltmeister. Také se snaží tento v populární hudbě stále poměrně řídce užívaný instrument co nejvíce vetkat do své tvorby.

"Kytaristé, bubeníci či basáci mají výhodu v tom, že jejich nástroje jsou ty z nejfrekventovanějších, mají své riffy, své styly, mají od koho se učit. Co se týče tahací harmoniky, tak zde není tolik možností, kde inspiraci hledat. Někdy je třeba sledovat zahraniční akordeonisty, zkoušet na ten instrument pohlížet z pohledu hráče jiného nástroje nebo jednoduše vymýšlet a hledat si svůj vlastní styl," říká muzikant.

Zásadní postavou nové desky je i jeho sestra Eliška Lüftnerová, která byla finalistkou jednoho z ročníků Česko-Slovensko má talent a je hlavní zpěvačkou projektu Šansonérium. Sourozenecký duet "Z měsíce na měsíc" je pouze dalším z korálků na náhrdelníku spoluprací. Navíc v něm hodlají pokračovat, poháněni zásadními vzory - Hanou a Petrem Ulrychovými.

Album má celkem dvanáct skladeb, nahrávalo se ve studiu A4 Mirochov pod producentskou taktovkou Jiřího Maška, který zde obsluhuje i basovou kytaru. Pod hlavičkou vydavatelství Good Day Records vyjde 18. března, k poslechu ho pak najdete na tomto odkazu. V ten samý den od 20 hodin v Národním domě v Ústí nad Labem jej autor pokřtí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY