Lankum v "The New York Trader" vyprávějí hrůzný námořnický příběh

04.03.2023 15:24 - Ondřej Hricko | foto: Lankum

Irští Lankum před měsícem vypustili první ukázku z plánovaného alba "False Lankum" a nutno říct, že singlem "Go Dig My Grave" nasadili laťku skutečně vysoko. Další ochutnávkou, která má fanoušky na novou nahrávku nalákat, je temná "The New York Trader".

Jedná se o píseň z repertoáru irského zpěváka Luka Cheeverse. Vypráví mrazivou legendu o kapitánovi, který svou posádku trápil natolik, že se rozhodla ho hodit v průběhu plavby přes palubu do moře. Námořníky ale záhy ovládla hrůza z nafouklé mrtvoly - začali se bát, že se kapitán vrátí s armádou mrtvých.

Lankum si i podruhé vzali ke zpracování tradiční irskou skladbu a ve svých rukách ji přetvořili do zcela nového tvaru. Po prvních třech minutách se zdá, že oproti prvnímu kousku zvolili mnohem přímější, písničkovější formát, ale tuhle kapelu baví překvapovat, a song se po zdánlivém konci jakoby probudí s novými aranžemi. Vrstvené struny a pro Lankum tolik typická niněra oživují zlověstný příběh a dodávají mu až hororový podtón. Další změnou je, že zpěvačka Radie Peat tentokrát přenechala větší prostor parťákovi Ianu Lynchovi.

Neotřelý je i klip, který je, řekněme, divácky náročnější. Animované video má šedý, dráždivý vizuál a sledujícího má zřejmě za úkol trochu potrápit. Námořnická tematika a zvolená forma ovšem do celého konceptu dobře zapadají.

Novinka "False Lankum" vychází 24. března 2023 prostřednictvím Rough Trade a skupina ji představí i u nás na festivalu Pop Messe, konaném 28. až 29. července v Brně.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY