Na páté řadovce "Heavy, Heavy" se Young Fathers nechávají inspirovat gospelem a oslavují kořeny lidstva

13.02.2023 00:00 - Kateřina Spacek | foto: Jan Kuča

Při nahrávání "Heavy Heavy", následovníka chváleného alba "Cocoa Sugar" z roku 2018, se Young Fathers zavřeli do svého podzemního studia. Byli tam jen oni tři a kupa nástrojů a produkčních zařízení. Úkol zněl jasně: natočit skutečnou pecku! Jak se zadařilo?
8/10

Young Fathers - Heavy Heavy

Skladby: Rice, I Saw, Drum, Tell Somebody, Geronimo, Shoot Me Down, Ululation, Sink Or Swim, Holy Moly, Be Your Lady
Vydáno: 3.2.2023
Celkový čas: 32:40
Vydavatel: Ninja Tune
Young Fathers letos překvapili už několika singly, které nezakrývaly vlivy gospelu. Zdá se, že tento žánr se coby inspirace stal v poslední době skutečně oblíbeným (pamatujete na Jamieho Bowera a jeho "I Am"?) Počátkem února pak představili celou desku "Heavy, Heavy".

Kolekci otevírá song "Rice", který si jede vlastním stylem, zároveň si mnohé bere, no, ehm, z gospelu. Následují podobně energické "I Saw" a "Drum". Druhá zmíněná může zprvu působit trochu jednolitě a nudně, to se ale změní v polovině skladby, kdy přijdou na řadu ženské vokály. Ty posluchače doprovázejí až do konce, kdy si vlastně uvědomíte, jak moc vás "Drum" pohltila.

S atmosférickou "Tell Someone" album přechází do pomyslné druhé části. Následuje optimistická "Geronimo", která má velice příjemný beat. Young Fathers zde stojí pevně na zemi. Stejně jako v předchozích písních i zde se objevují zpěvačky, které autorskou trojici příjemně doplňují. Díky nim song nepůsobí tak suchým dojmem.

"Ululation" je pak krásná pocta africkým kořenům, ve které je krom angličtiny slyšet také jazyk Zulu, kterým mluví jen asi 25 % jihoafrické populace. Z celé desky se tak řadí k těm nejsilnějším kusům.

Stejně jako na předchozích řadovkách i na této si Young Fathers zachovávají zvláštní nejednoznačnost. Ta jim umožňuje přímo se vyjadřovat k politickým a společenským otázkám. Zároveň se ale pánové snaží, aby se v kontextu rozpadajícího světa chopili sebezdokonalování a sebepřijetí. To svým způsobem potvrzuje i závěrečná "Be Your Lady", která začíná klavírním doprovodem, který v polovině rozsekne agresivní beat a opakující se refrén.

Nad "Heavy Heavy" se tak ve finále vznáší dilema. Je to zábavné album jedné vážné kapely, nebo vážné album jedné zábavné kapely? Ať tak, nebo tak, jedno je jisté už teď: dvě H se zařadí mezi ty silnější počiny téhle talentované skupiny.

Na své páté řadovce si Young Fathers posluchače podmaňují. Upozorňují na to, že vždy může být hůř. Jako kdyby téhle uspěchané době řekli: "A dost!" a svým fanouškům zároveň radili, aby nezapomínali na své kořeny. Koneckonců dost už bylo všech konfliktů, nakoupených sledujících na Instagramu a nejnovějších trendů, které skončily v popelnici. Je znovu čas uvědomit si, že ani miliony v peněžence nikoho nedovedou k pocitu štěstí. Formace v letošním roce zavítá i do České republiky. Zahraje totiž v rámci programu brněnského festivalu Pop Messe, který se bude konat od 28. do 29. července.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY