a "misogynem" - musicserver.cz">

Další polínko pod kotel sporu mezi členy Pink Floyd. Manželka Davida Gilmoura nazvala Rogera Waterse "antisemitou" a "misogynem"

08.02.2023 15:41 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver

Roger Waters, basák a svého času hlavní tvůrčí mozek Pink Floyd, byl vždycky přinejmenším poněkud rozporuplná osobnost. Je dost dobře známý svým odmítáním státu Izrael a podporou Palestiny (nepřehlédnutelná byla například odmítavá reakce na koncert Nicka Cavea v této blízkovýchodní zemi a jeho obvinění z "arogantního nezájmu"), v poslední době na sebe upozornil svým dopisem směřovaným manželce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Obyvatele Ukrajiny v něm označil za "extrémní nacionalisty", kteří přivedli zemi do války s Ruskem. Samotný konflikt označil za vyprovokovaný ze strany NATO. Vyústilo to mimo jiné v to, že ho Polsko označilo za nežádoucí osobu a on tam zrušil naplánované koncerty.

Často na hlavu postavené politické názory a vůbec jeho salónně levicový pohled na svět nebyl a není po chuti ani jeho spoluhráčům, hlavně tedy Davidu Gilmourovi. Rozkol mezi oběma muzikanty nyní ještě prohloubila Gilmourova manželka, spisovatelka a textařka Polly Samson, která na Twitteru Waterse označila několika značně nevybíravými výrazy. "Jsi antisemita až do morku kostí. A také obhájce Putina a lhář, zloděj, pokrytec, vyhýbající se placení daní, misogyn, jsi nemocný závistí, megaloman. Dost bylo tvých nesmyslů." Onen tweet sdílel i kytarista Pink Floyd s lakonickým dovětkem: "Každé slovo je prokazatelně pravdivé."

Watersova reakce byla poněkud strohá, napsaná s téměř právnickou dikcí: "Roger Waters si je vědom podnětných a velmi nepřesných komentářů, které o něm na Twitteru pronesla Polly Samsonová a které zcela vyvrací. V současné době se radí, jak se k tomu postavit." Vypadá to, že se spor mezi oběma muzikanty rozhořel s novou intenzitou.

Nezdá se ale, že by tyhle novinky, jakkoliv jsou Watersovy výroky značně kontroverzní, měly nějaký velký vliv na prodeje vstupenek na jeho rozlučkové turné. Hudební stopa, kterou za sebou má, je prostě dost výrazná. Pražské koncerty jsou naplánované na 24. a 25. května do O2 areny a ten první už je v této chvíli vyprodaný, druhý termín k vyprodání mílovými kroky spěje. Zbývající vstupenky jsou k dispozici v sítích Ticketmaster a Ticketportal. A těšit se můžete i na speciální vydání legendární desky "The Dark Side Of The Moon", které přinese spoustu bonusů. Nabitý box set si už nyní můžete předobjednat v našem shopu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY