Nové desky 6/2023 - od Paramore přes Rolling Stones po You Me At Six

14.02.2023 17:30 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Atlantic Records

Obdobně jako minulý týden i tentokrát se alba urodila hlavně rockerům. Dočkáte se comebacku Paramore, živáku Rolling Stones, novinky od nadupaných angličanů You Me At Six, Pierce The Veil, Yo La Tengo nebo metalových Delain a In Flames. Jim pak budou konkurovat třeba Brad Mehldau hrající Beatles nebo Helena Vedralová.
V pátek 10. února vyšly tyto nové tituly:

Paramore - This Is Why
žánr: post-punk / dance-punk / math rock / new wave

Paramore - This Is Why
Dlouhých šest let čekali fanoušci Paramore na jejich šestou řadovku, přestože čekání jim zkrátily hned dvě sólovky od Hayley Williams. Nyní je rocková formace z Tennessee zpět s albem "This Is Why". Přichází s deseti písněmi s kytarovým zvukem a poměrně pestrou žánrovou mozaikou. Do postpunkového základu totiž muzikanti vmíchali ještě math rock, alternativu, new wave, pop punk a dance punk. Produkci dostal opět na starosti držitel Grammy Carlos de la Garza, který má vedle předchozích nahrávek od Paramore ve svém portfoliu hudebníky jako Bad Religion, Neon Trees, Tegan And Sara, Wolf Alice nebo M83. Jak se proměnil styl této skupiny, zjistíte na jejich YouTube.


The Rolling Stones - Grrr Live!
žánr: rock

Rolling Stones - Grrr Live!
The Rolling Stones oslavili v letech 2012 a 2013 své zlaté výročí. Vydali se na "50 & Counting Tour", jež čítalo třicet vystoupení v Severní Americe a Evropě. Dne 15. prosince 2012 se kapela postavila na pódium v ​​Newarku, v New Jersey's Prudential Center, kde odehrála jednu ze čtyř finálních show. Díky hostům The Black Keys, Garyho Clarka Jr., Lady Gaga, Johna Mayera, Bruce Springsteena a Micka Taylora se koncert ukázal jako jeden z nejpamátnějších v historii skupiny. Původně se pak vysílal pouze na placených TV kanálech. Nyní byl záznam přepracován, zvuk remixován a vychází ve čtyřech fyzických formátech: 3LP vinyl, 2CD + Blu-ray, 2CD + DVD a 2CD, přičemž obrazové nosiče obsahují tři bonusové písně z vystoupení 13. prosince na stejném místě: "Respectable" (s Johnem Mayerem), "Around And Around" a "Gimme Shelter". Na několik ukázek se můžete podívat na YouTube profilu Stounů.


You Me At Six - Truth Decay
žánr: rock / power pop / screamo

 You Me At Six - Truth Decay
Ani to netrvalo příliš dlouho a You Me At Six jsou tu s novou deskou. A mají na co navazovat. S předchůdcem "Suckapunch" se opět vrátili na vrchol anglické hitparády a nahrávku skvěle přijala také kritika. Osmou řadovku pojmenovali "Truth Decay" a podle prvních ohlasů se v třinácti písních vracejí k "Hold Me Down" z roku 2010 a "Cavalier Youth" z roku 2014. Co se týče produkce, pokračují ve spolupráci s Danem Austinem, jenž má dále prsty v nahrávkách od Doves, The Enemy, Massive Attack nebo Biffy Clyro. Na vzniku novinky se podíleli také dva hosté - Rou Reynolds z Enter Shikari a finalistka The Voice UK Cody Frost. Vydáním alba žije YouTube kapely.


Tip týdne

Helena Vedralová - Moře
žánr: meditativní hudba, world music, alternativní hudba

 Helena Vedralová - Moře
Zpěvačka a houslistka Helena Vedralová se dlouhodobě věnuje úpravám lidovek a společně s kapelou Muziga interpretuje písničky převážně z rodného Valašska, v nichž dále mísí world music, jazz i folk. Její nová deska "Moře" je ovšem vyplutím do jiných vod. Jde o autorský projekt, tentokrát s ryze osobními texty, který bychom mohli charakterizovat jako meditativní hudbu. V šesti kompozicích převažují prvky world music doplněné o jazzový a alternativní nádech, zvukově hrají prim housle, viola, basklarinet a perkuse. Autorka na nich spolupracovala s Ivem Viktorinem a hlavně s basklarinetistou Garethem Davisem, jehož záběr pokrývá současnou klasiku, jazz i elektroniku. Celkové vyznění alba také podporují perkuse a vokály spoluhráčky z Muzigy Markéty Mužátkové a ve třech písních vypomohl i basklarinetista Jiří Porubiak. Lepší představu si uděláte při poslechu ukázek na stránkách vydavatelství Indies Scope.


In Flames - Foregone
žánr: alternativní metal

In Flames - Foregone
Čtrnáctou studiovku přichystali pro své příznivce švédští heavymetalisté In Flames. Produkci nástupce čtyři roky staré desky "I, the Mask" nedostal na starost nikdo jiný než opět Howars Benson. Na natáení se podílel kytarista Chris Broderick, jenž nahradil Niclase Engelina, a vůbec poprvé si s kapelou zahrál bubeník Tanner Wayne. Jestli se jim výsledné dílo povedlo, posuďte sami: na YouTube skupiny jsou k poslechu ukázky všech písní.


Brad Mehldau - Your Mother Should Know: Brad Mehldau Plays The Beatles
žánr: jazz

 Brad Mehldau - Your Mother Should Know: Brad Mehldau Plays The Beatles
Jak už napovídá název alba "Your Mother Should Know: Brad Mehldau Plays The Beatles", rozhodl se Brad Mehldau natočit písně liverpoolských Brouků. Z jejich bohaté kolekce si vybral deset songů - jako třeba "I Saw Her Standing", "I Am The Walrus" nebo "She Said, She Said" - a k nim navíc přidal ještě jeden bonus v podobě "Life On Mars?" Davida Bowieho. Americký jazzový klavírista nahrával živě v pařížské Filharmonii a asi není třeba dodávat, že se jedná o instrumentální verze. Jak je pojal, zjistíte na stránkách vydavatelství Nonesuch.


Yo La Tengo - This Stupid World
žánr: indie rock / noise / shoegaze

Yo La Tengo - This Stupid World
Po dvou letech se hlásí o slovo alternativní rockeři Yo La Tengo. Band, jehož kořeny sahají na počátek osmdesátek, svým příznivcům předkládá v pořadí sedmnáctou řadovku "This Stupid World". Každá nahrávka těchto muzikantů měla vždy svůj vlastní, jemně jedinečný charakter, ovšem novinka zaujímá trochu jiné postavení. Jak už název napovídá, je otevřeně sklíčená, pesimisticky zabarvená obrazy smrtelnosti a úsilím něco udělat v čase, který nám byl určen. "Připrav se zemřít / připrav se, dokud je ještě čas," zpívá Ira Kaplan v akustické skladbě "Until it Happens". Pilotní odpichovku "Fallout" společně s dalšími ukázkami najdete k poslechu na YouTube.


eMolecule - The Architect
žánr: progresivní rock

eMolecule - The Architect
Přesně před deseti lety přišli Sound of Contact se svým skvělým debutem "Dimensionaut". Od té doby se nic nedělo, až nyní, kdy se od mateřské formace oddělilo jádro v podobě Simona Collinse (bicí zpěv), mimochodem syna slavného otce Phila, a Kellyho Nordstroma (kytary). Během britské produkce Simonova čtvrtého sólového alba "Becoming Human" Kelly v přívalu inspirace natočil další demo písně. Následně se oba rozhodli, že jejich cesta vpřed bude už jen jako duo eMolecule. Společně tedy předkládají další progresivně laděné koncepční dílo "The Architect", které navazuje na kvality tvorby pod hlavičkou SoC. Jak se jim to celé povedlo, můžete poslouchat na jejich YouTube profilu.


EP a minialba

  • Zolita - Falling Out / Falling In
    Americká popová zpěvačka konečně po třech letech navazuje na svůj debut "Evil Angel" šesticí písniček, pod nimiž jsou produkčně podepsaní Eman, Zhone, Andrew Tufano, The Gifted, Robbie Hiser, Davis Naish, David Arkwright a Justin Gammella, tedy lidi stojící za úspěchy například Seleny Gomez, Erica Churche nebo Bella Porch. (YouTube)
  • Pheelz - Pheelz Good
    Nigerijský producent, jehož služeb využili například Olamide, M.I. nebo Lil Kesh, se pustil také do vlastní tvorby. Jeho debutové EP nabídne celkem osm tracků stylově oscilujících na pomezí afropopu, afrobeats a afrického hiphopu. Hostují Davido a BNXN. (YouTube)
  • Walker County - No Smokes And Mirrors
    Na countryovou scénu se již nějaký čas snaží prosadit další sesterské duo. Podaří se mu to s pěticí nových songů? (YouTube)


Pierce The Veil - The Jaws Of Life
žánr: alternativní rock / post grunge

Pierce The Veil - The Jaws Of Life
"The Jaws of Life" je páté studiové album americké rockové kapely Pierce the Veil a zároveň první, na kterém nefiguruje bubeník Mike Fuentes, se kterým se ostatní rozešli na základě jeho několika obvinění ze sexuálního obtěžování. Parta kolem Vice Fuentese na kolekci pracovala již od roku 2018, potvrzení však přišlo až s vydáním singlu "Pass the Nirvana" a jeho následníka "Emergency Contact" z loňského podzimu. Na novince pánové spolupracovali s Bradem Hargreavesem z Third Eye Blind a Chloe Moriondo. Dvanáct skladeb přináší melodičtější a intimnější zvuk s nádechem grunge. Důkazy hledejte na YouTube profilu formace.


Větrno - Vyplouvá
žánr: folk

 Větrno - Vyplouvá
S mírným zpožděním oproti oficiálnímu vydání vám představujeme novou desku liberecké folkové kapely Větrno, kterou od roku 1985 prošlo mnoho hudebníků. Aktuální sestava se ustálila v roce 2014 a jejími členy jsou kytarista a autor většiny skladeb Petr Peuker, bubeník Václav Pohl známý také z Trabandu, zpěvačka Mirka Savčuková, houslista Tomáš Nezdara, další kytarista David Vaniš a basistka Jitka Blehová. Jejich letošní kolekce dostala název "Vyplouvá" a připravili pro ni celkem jedenáct písniček. Jejich ukázky zavěsili na bandzone.


Delain - Dark Waters
žánr: symfonický metal

Delain - Dark Waters
Holandská symfometalová formace Delain prošla v poslední době velkým personálním přetřesem. Na novince "Dark Waters" představuje zakladatel, hlavní skladatel a klávesák kapely Martijn Westerholt novou zpěvačku Dianu Leah a baskytaristu Ludovica Cioffi. Nahrávka sestává ze dvou CD. První z nich obsahuje jedenáct nových skladeb a druhé jejich instrumentální verze. Ačkoliv byli mnozí skalní fanoušci k albu kvůli změnám v sestavě docela skeptičtí, dosavadní ohlasy jsou více než lichotivé. Přesvědčte se sami a poslechněte si ukázky na bandcampu.


V krátkosti

  • Chase Rice - I Hate Cowboys & All Dogs Go To Hell
    Countryový zpěvák z Floridy vydává po dvou letech svou šestou řadovku se třinácti songy. Coby hosté se na nich podíleli také Read Southall Band a Boy Named Banjo. (YouTube)

  • American Authors - Best Night Of My Life
    Svoji čtvrtou desku vydávají američtí pop-rockeři z Bostonu čtyři roky po předchůdci. Produkce většiny z desítky písní se ujali především členové kapely a nebáli se sáhnout i po coveru hitu Bobbyho McFerrina "Don't Worry, Be Happy". (YouTube)

  • Laraaji - Segue To Infinity
    Americký multi-instrumentalista pohybující se na rozhraní new-age, drone, ambientu a meditační hudby se vrací zpět ke svému debutu "Celestial Vibration" z roku 1974. (bandcamp)

  • Kelela - Raven
    Pro toho, kdo má rád r'n'b v jeho alternativním pojetí a třeba i ve spojení s elektronikou, je tu druhé album americké hudebnice, která navazuje na šest let starý debut "Take Me Apart". (bandcamp)

  • Rebecca Black - Let Her Burn
    Americká electro-popová zpěvačka vydává ve svém vlastním nákladu debut s desítkou skladeb, na jejichž produkci se podíleli především Stint a Micah Jasper. (YouTube)

  • Andy Shauf - Norm
    Kanadský písničkář, kterého poslouchá například i Barack Obama, vydává svoji další desku s dvanáctkou songů. (bandcamp)

  • Quasi - Breaking The Balls Of History
    Po deseti letech se na scénu vrací indierockeři z Portlandu s tuctem novinek. (bandcamp)

  • Black Belt Eagle Scout - The Land, The Water, The Sky
    Je-li libo mix post rocku, experimentálního rocku a ambientu? Pak je tu pro vás třetí deska Katherine Paul. (bandcamp)

  • Khymera - Hold Your Ground
    Další nahrávka z dílny baskytaristy, zpěváka a producenta Dennise Warda (Magnum). Původní projekt nyní posunul na plnohodnotnou kapelu, která se prezentuje melodickým hard rockem / AOR. (YouTube)

  • Narrow Head - Moments Of Clarity
    Osamělost, melancholie a ponoření se do sebe, to vše s vůní grunge - to jsou hlavní témata třetí řadovky party z Texasu. (YouTube)

  • The Academic - Sitting Pretty
    Druhá řadovka irské formace míchající indie rock, alternativní rock a indie pop. (bandcamp).

  • Pearla - Oh Glistening Onion, The Nighttime Is Coming
    Druhé album indiefolkové písničkářky z New Yorku. (bandcamp)

  • El Ten Eleven - Valley Of Fire
    Instrumentální rockové duo z Los Angeles tvoří Kristian Dunn a Tim Fogarty. Nyní předkládají další ze svých loop-postrockových experimentů spojujících basu či kytaru a bicí. (YouTube)

  • Wig Wam - Out Of The Dark
    Novinka norské rock'n'rollové partičky. (YouTube)


    Dále vychází

    Amber Arcades - Barefoot On Diamond Road
    Andy Bell (Of Ride) - Strange Loops & Outer Psych
    Bailey Miller - Love Is A Dying
    Beat Awfuls - Paws
    Big Laugh - Consume Me
    Carole King - Home Again: Carole King Live In Central Park
    Civic - Taken By Force
    Cor De Lux - Media
    Darkthrone - Goatlord: Original
    Dream Theater - Lost Not Forgotten Archives : Distance Over Time Demos 2018
    Frances Luke - Safe In Sound
    Jessie Murph - Drowning
    Jotta A - La Drácula
    King Cujo - Lost Inside The Landfill
    Klone - Meanwhile
    Lance Skiiwalker - Audiodidactic
    Liv.e - Girl In The Half Pearl
    Luther Vandross - Live Radio City Music Hall 2003 (Expanded 20Th Anniversary Edition - The Last Concert)
    Maps - Counter Melodies
    Nick Cave & Warren Ellis - Blonde (soundtrack)
    Nick Cave & Warren Ellis - Blonde (soundtrack) (soundtrack)
    Oliver Hart (Eyedea) - The Many Faces Of Oliver Hart Or: How Eye One The Write Too Think (20 Year Anniversary Edition)
    Pabllo Vittar - Noitada
    RichyRanger - The World Is Dying
    Různí - I Killed The Monster: The Songs Of Daniel Johnston (Vinyl Reissue)
    Sophia Bell - Anxious Avoidant Deluxe
    T3nors - Naked Soul
    Tennis - Pollen
    The Brian Jonestown Massacre - The Future Is Your Past
    The Golden Dregs - On Grace & Dignity
    The Jordan - Nowhere Near The Sky
    Weezer - Sznz: Winter
    Yeat - Aftërlyfe

    Vychází na vinylu:
    Amber Arcades - Barefoot On Diamond Road
    Andy Shauf - Norm
    Black Belt Eagle Scout - The Land, The Water, The Sky
    Blackpink - Born Pink
    Brad Mehldau - Your Mother Should Know: Brad Mehldau Plays The Beatles
    Civic - Taken By Force
    Czocher Dobrawa - Dreamscapes
    Darkthrone - Goatlord: Original
    Delain - Dark Waters
    El Ten Eleven - Valley Of Fire
    Emolecule - Architect
    Chase Rice - I Hate Cowboys & All Dogs Go To Hell
    Chet Baker - As Time Goes By
    Children Of Bodom - Follow The Reaper
    Children Of Bodom - Hate Crew Deathroll
    Children Of Bodom - Hatebreeder
    Children Of Bodom - Something Wild
    In Flames - Foregone
    Klone - Meanwhile
    Laraaji - Segue To Infinity
    Luna - Lunapark
    Maps - Counter Melodies
    Martin Phipps - Crown Season 5
    Mogwai - Come On Die Young
    Mogwai - Mogwai Young Team
    Narrow Head - Moments Of Clarity
    Oliver Hart (Eyedea) - The Many Faces Of Oliver Hart Or: How Eye One The Write Too Think (20 Year Anniversary Edition)
    Paramore - This Is Why
    Pierce The Veil - The Jaws Of Life
    Post Malone - Twelve Carat Toothache
    Quasi - Breaking The Balls Of History
    Rolling Stones - Grrr Live!
    Running Wild - Black Hand Inn
    Running Wild - Port Royal
    Různí - I Killed The Monster: The Songs Of Daniel Johnston (Vinyl Reissue)
    The Academic - Sitting Pretty
    The Golden Dregs - On Grace & Dignity
    The Jordan - Nowhere Near The Sky
    Vladimír Mišík, Radim Hladík, Jan Hrubý - S nebem to mám dobrý
    Whitney Houston - Whitney Houston
    Whitney Houston - Whitney
    Yo La Tengo - This Stupid World

    EP:
    Crushed - Extra Life
    Dijahsb - Living Simple
    Jade Lemac - Constellations
    Jessica Winter - Limerence
    Malady - All Pressure, No Diamonds
    Mia Wray - Mia Wray

    Reedice:
    Art Garfunkel - Breakaway


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY