Beyoncé ani napočtvrté Grammy za album roku nevyhrála, připsala si však historický rekord

06.02.2023 22:21 - Ondřej Kocáb | foto: Sony Music

V neděli 5. února se v americkém Las Vegas uskutečnilo slavnostní předávání Cen Grammy. Tato prestižní událost se letos konala popětašedesáté a přinesla i jeden významný rekord. Na své konto si jej připsala Beyoncé. Svých 88 nominací přetavila již ve 32 zlatých sošek, a překonala tak šestadvacet let starý rekord maďarského dirigenta George Soltiho. Nejprestižnější cena jí však i nadále uniká - album roku jí tentokrát vyfoukl Harry Styles se svou deskou "Harry's House".

V dalších prestižních kategoriích si sošky odnesla rapperka Lizzo za nahrávku roku ("About Damn Time"), objevem roku je Samara Joy a cenu za skladbu roku získala třiasedmdesátiletá bluesová muzikantka Bonnie Raitt za "Just Like That". V popu si pak došel pro druhou sošku Harry Styles, tentokrát za nejlepší popové album, nejlepší tradiční popové album nahrál Michael Bublé ("Higher"), nejlepší popový duet předvedli Sam Smith a Kim Petras v singlu "Unholy" a nejlepší sólový popový výkon patří Adele s "Easy On Me".

Rockovou kategorii trochu překvapivě opanovala Brandi Carlile se songem "Broken Horses", za který si odnesla hned dvě sošky: první za nejlepší rockové vystoupení a druhou za nejlepší rockovou píseň. Nejlepší rockové album si připsal legendární Ozzy Osbourne za "Patient Number 9". Kromě toho si Madman, který přítomné pozdravil na dálku, připsal i sošku za nejlepší metalové vystoupení se skladbou "Degradation Rules", ve které se spojil se svým kolegou z Black Sabbath Tonym Iommim.

Beyoncé triumfovala ve čtyřech z devíti nominací. Její loňská deska "Renaissance" byla zvolena tou nejlepší v kategorii taneční/elektronické hudby, nejlepší taneční/elektronickou nahrávkou je její singl "Break My Soul", další sošky jí pak přibyly v kategoriích tradiční r'n'b vystoupení "Plastic Off The Sofa" a r'n'b píseň "Cuff It". Kategorii alternativní hudby ovládla partička Wet Leg, v rapu získal prvenství Kendrick Lamar.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY