Lankum v mrazivém videu "Go Dig My Grave" posouvají hranice folku

06.02.2023 16:13 - Ondřej Hricko | foto: Lankum

Uplynuly téměř čtyři roky od vydání oceňovaného počinu "The Livelong Day" dublinské experimentálně folkové skupiny Lankum, ve kterém formace geniálně propojila tradiční irské písně s moderními aranžemi. Po dlouhém čekání se letos dočkáme jeho nástupce s názvem "False Lankum", který vyjde 24. března prostřednictvím Rough Trade Records.

Nyní dostáváme první ochutnávku, skladbu "Go Dig My Grave", která bude letošní nahrávku otevírat. Lankum nás skrze ní rozhodně ubezpečují, že si znovu dali s charakterem a propracovaností materiálu záležet. Novinka je opět původně tradiční irská píseň, skupina se ale u své verze inspirovala interpretací hudebníků Jeana Ritchieho a Doca Watsona z roku 1963.

"Naše interpretace tradiční písně 'Go Dig My Grave' se soustředí na emoce smutku - všepohlcující, nesnesitelné a absolutní," vysvětluje kapela. A výsledek záměru zcela odpovídá. V první části dominuje syrový vokál zpěvačky Radie Peat, která celou dobu drží posluchače v napětí. Za jejími zády se postupně rozjíždí aranžérsky bohatá instrumentální linka. Ta vygraduje v druhé půli, kdy nastoupí opakující se a jen občas se měnící motiv inspirovaný irskou tradicí zvanou keening neboli tradiční formou nářku za zesnulého. Někteří Irové ji prý považovali za otevírání nebezpečných komunikačních kanálů s mrtvými, a tak se tato praxe od 17. století dostala do nevole katolické církve.

Režie znepokojivého a minimalisticky perfektního videoklipu se ujal Peadar Ó Goill, který vizuálně kopíroval a nakonec propojil obě významové části písně. Zatímco první je téměř statická, byť obrazově poutavá, druhá drtí diváka prostřednictvím provazů a rukou metaforickým koketováním s prázdnotou a strachem ze smrti.

Lankum v letošním roce zavítají i do České republiky. Zahrají totiž v rámci programu brněnského festivalu Pop Messe, který se bude konat od 28. do 29. července. Tam hudebníci přivezou již čerstvě vydanou novinku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY