Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock

01.02.2023 15:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Butterfly Records

Pokusit se definovat hudební žánry je v mnoha případech téměř nadlidský úkol, s nímž by si neporadil ani samostatný vědecký obor. Instituce zvaná Rokenrolová síň slávy sídlící v americkém Clevelandu už roky rozšiřuje panteon rockových muzikantů a v posledních letech vyvolala přinejmenším pozvednutá obočí - když už ne přímo kontroverze - výběrem umělců, které do Síně uvedla.

Vedle nezpochybnitelných legend, jakými jsou Chuck Berry, Jimi Hendrix, David Bowie, Pink Floyd, Bruce Springsteen, Ramones nebo Buddy Guy, tu totiž našli místo umělci a umělkyně, které by s rockem spojoval asi jen málokdo. Třeba countryová diva Dolly Parton nebo rappeři Jay-Z a Eminem.

Nominaci první zmíněné Síň odůvodnila tím, že rock má své kořeny v country a blues. Nicméně hned poté následovalo prohlášení, že "rocková hudba není tvořena jen jedním žánrem, ale je to spíše zvuk, který posouvá kulturu mladých".

Nyní, jen pár dnů před zveřejněním letošních nominantů, ke kterému by mělo dojít ve středu 1. února, se definice rocku opět změnila - a opět rozvolnila. "Rock 'n' roll se zrodil ze střetu rhythm & blues, country a gospelu, je to duch, který je inkluzivní a neustále se mění, oslavuje zvuk kultury mladých a vzdává hold umělcům, jejichž hudba nás všechny spojuje". Rokenrolová síň slávy, coby instituce i coby muzeum, se tak pravděpodobně otevírá i dalším žánrům.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY