Nové desky 4/2023 - od Avy Max přes Sama Smitha po Uriah Heep

01.02.2023 18:30 - Tomáš Parkan a Tomáš Rozkovec | foto: Warner Music

Koncem ledna už jsou hudební novinky opět plné hvězd. Tím nejslavnějším jménem bude pro mnohé Sam Smith, pro jiné Uriah Heep, Ava Max, Steve Vai nebo Elle King, která se pustila do country. Změnou stylu překvapil také Lil Yachty, domácí scénu reprezentuje Floex a k nim se přidali ještě Kimbra, Rhodes, SG Lewis a Ronnie Romero.
V pátek 27. ledna vyšly tyto nové tituly:

Ava Max - Diamonds & Dancefloors
žánr: taneční pop

Ava Max - Diamonds & Dancefloors
Americká zpěvačka a skladatelka s albánskými kořeny Ava Max potvrdila, že nebude rozhodně one-hit wonder, a tak se na její druhé album čekalo opět s velkým napětím. Chvíli své příznivce napínala postupným odkládáním jeho vydání, a to již od podzimu. Nyní je "Diamonds & Dancefloors" tu a s ním hned čtrnáct písniček, které opět produkoval především Cirkut. Tým kolem něj se ovšem výrazně obměnil a mezi dalšími producenty a částečně i autory najdeme jména jako Lostboy, Jonas Jeberg, Fedi, Burns nebo Jason Evigan. Autorsky se na nich pak vedle Avy samotné podíleli David Stewart, Sean Douglas, Madison Love, Ryan Tedder, MNEK, Caroline Ailin, Leland nebo členové pop-rockových Before You Exit. Že nahrávce opět vládnou především taneční rytmy, si ověříte na zpěvaččině YouTube profilu.


Kimbra - A Reckoning
žánr: indie pop / art pop / experimentální pop

 Kimbra - A Reckoning
Po poměrně dlouhé době se vrací novozélandská zpěvačka Kimbra s novou deskou. Nástupce "Primal Heart" připravovala celkem pět let a výsledkem je deset songů. Produkčním partnerem jí byl tentokrát americký experimentátor a hlavní postava Son Lux Ryan Lott. K hostování pak navíc přemluvili ještě Erick The Architect, Tommy Raps a Pink Siifu. Zda vás kolekce s názvem "A Reckoning" zaujme nejen vizuální podobou obalu, ale především svojí hudební náplní, zjistíte na YouTube kanálu muzikantky.


Sam Smith - Gloria
žánr: pop

Sam Smith - Gloria
Tři roky po albu "Love Goes" přichází Sam Smith se svou čtvrtou řadovkou. Dostala název "Gloria" a dle autora (který se identifikuje jako nebinární a v angličtině v souvislosti se svou osobou používá zájmeno they) je výsledkem cesty, během níž procházel "temnými časy" a na konci které "dospěl". Kolekce třinácti songů je tak o hledání a nacházení vlastní identity, o sexu, vášnivosti a sebevyjádření. V produkčním týmu najdete jména jako StarGate nebo Calvin Harris, vokálně pak zpěvákovi pomohli Ed Sheeran, Kim Petras, Jessie Reyez nebo Koffee. Deska sbírá víceméně pochvalné recenze, u nás na musicserveru se líbí natolik, že jsme jí udělili titul Album týdne. Jestli strhne i vás, zjišťujte na Samově YouTube.


Uriah Heep - Chaos & Colour
žánr: hard rock

Uriah Heep - Chaos & Colour
Dvacet pět je už docela slušný počet čehokoli, ale pokud to přepočteme na studiová alba, pak je to úctyhodné číslo. "Chaos & Colour", novinka od britské hardrockové legendy Uriah Heep, se takovým přívlastkem honosí. Vliv pandemie doznívá i zde, nahrávka vznikala právě v roce 2021, v období, které neslavně i odsunulo turné Uriášů k jejich padesátému výročí vzniku. Pilotním singlem se stala "Save Me Tonight", silná rocková skladba, která je přímo stvoření pro moderní rockové rádio. Kapelník Mick Box o ní tvrdí, že se jistojistě dostane i na koncertní playlist. Poslouchejte na jejich YouTube profilu skupiny.


Steve Vai - Vai/Gash
žánr: taneční pop

Steve Vai - Vai/Gash
Spolupráce Stevea Vaie a Johnnyho "Gashe" Sombretta si na své vydání počkala dlouhých třicet let. Vše tehdy "odložilo na neurčito" náhlé a tragické úmrtí - v roce 1998 Gash zemřel po nehodě na motorce. Trvalo právě tři dekády, než se Steve Vai rozhodl omést pavučiny a představit fanouškům rockové hudby a jednostopých strojů kooperaci se zdatným zpěvákem. Kolekce "Vai/Gash" čítá celkem osm kousků, ukázky najdete na Vaiově YouTube profilu.


Floex - Shoulders Of Giants (soundtrack)
žánr: electronica / ambient

Floex - Shoulders of Giants (OST)
"I když deska vznikla původně jako soundtrack, vnímám ji jako plnohodnotný titul fungující sám o sobě. Je to možná celkovým stylem, který je energičtější než mé předešlé soundtracky. Jsem zvědav, jak budou hudbu posluchači vnímat; je to cinematické techno, nebo spíš elektroakustická nahrávka nové generace?" Těmito slovy představuje Tomáš Dvořák aka Floex svůj nový počin "Shoulders Of Giants", který doprovází stejnojmennou hru herního studia Moving Pieces Interactive. Šest kompozic vznikalo v jeho novém studiu v Úvalech a všechny našly inspiraci v různých krajinách. "Na otázky, jak zní krystalický svět, jak si představuji lesní elektroniku nebo tropickou muziku, najdete hudební odpověď ve formě jednotlivých skladeb," dodává hudebník. První ukázky sdílí na svém YouTube.


Elle King - Come Get Your Wife
žánr: country

Elle King - Come Get Your Wife
Čeští posluchači znají americkou hudebnici Elle King především díky hitu "Ex's & Oh's", ovšem na ten rodačka z Kalifornie v Evropě nikdy nenavázala. Z velké části je to i proto, že stylově přešla k mixu blues rocku a alternativní country. Nyní, čtyři a půl roku po druhé řadovce "Shake The Spirit", vydává třetí album, které označuje jako své první čistě countryové. Pojmenovala ho "Come Get Your Wife" a na třinácti položkách spolupracovala s Rossem Coppermanem, v jehož portfoliu se to blýská hvězdami jako Blake Shelton, Luke Bryan, Kenny Chesney, Darius Rucker nebo Dierks Bentley. Právě poslední z nich si tu v jednom songu zahostoval, a doplnil tak ještě o něco hvězdnějšího hosta, kterým je Miranda Lambert. Pro fanoušky country je návštěva YouTube profilu hudebnice povinností a těm ostatním ji doporučujeme taktéž.


Tip týdne

Lil Yachty - Let’s Start Here
žánr: psychedelický rock / trap rap / progresivní rock

Lil Yachty - Let’s Start Here
Americký rapper Miles Parks McCollum, kterého známe pod jménem Lil Yachty, se poslední dva roky na scéně příliš neobjevoval. Svůj pátý počin "Let’s Start Here" vydává téměř po třech letech od předchozího "Lil Boat 3". Nutno podotknout, že název alba je v tomto případě naprosto trefný, protože rodák z Georgie startuje zcela novou etapu hudební kariéry a jeho fanoušci budou ze čtrnácti tracků hodně překvapení. Stylově se totiž pohybuje na pomezí progresivního a psychedelického rocku, do něhož přimíchává trap a rap. Tvořil je v poměrně kompaktním týmu, v němž naleznete interprety jako Baby K, Jacob Portrait, Jam City, Justin Raisen, Magdalena Bay, Miles Robinson, Nick Hakim, Patrick Wimberly, SadPony a Teo Halm. Velmi neobvyklou stylovou koláž můžete okusit na autorově YouTube.


Cheat Codes - One Night In Nashville
žánr: EDM / country

Cheat Codes - One Night In Nashville
Jak napovídá název nového alba "One Night In Nashville" DJského tria Cheat Codes, pánové se tentokrát vypravili do Mekky country hudby. A to nejen aby tam nasáli místní atmosféru, ale hlavně aby se tam potkali a natočili s místními celé album. Do studia se jim podařilo nalákat takové hvězdy jako Lady A, Russell Dickerson, Brett Young, Mitchell Tenpenny, Dolly Parton, Maddie & Tae, Little Big Town, Adam Doleac nebo Jimmie Allen. Co z toho vzniklo, zjistíte na jejich YouTube profilu.


Ronnie Romero - Raised On Heavy Radio
žánr: rock / metal

Ronnie Romero - Raised On Heavy Radio
"Raised On Heavy Radio" je novinkou Ronnieho Romera, uznávaného zpěváka rockové hudební scény. Posluchačům přináší předělávky skladeb, které mají pro interpreta mimořádný význam. Mezi hosty zde vedle dalších uslyšíte i Guse G. (Firewind, Ozzy Osbourne), Chrise Cafferyho (Savatage, Spirits Of Fire) nebo Rolanda Grapowa (Masterplan, Helloween). A na jaké skladby se můžete těšit? Třeba na "Metal Daze" (původně od Manowar), "No More Tears" (z dílny Ozzyho Osbourna) nebo "The Four Horsemen" od Metalliky. Ukázky k poslechu najdete na stránkách vydavatelství Nuclear Blast.


SG Lewis - Audiolust & Higherlove
žánr: synthpop / electropop / deep house

SG Lewis - Audiolust & Higherlove
Anglický hudebník SG Lewis byl do předloňska známý především coby producent a autor spolupracující s interperty jako AlunaGeorge, JP Cooper, Gallant, Victoria Monét nebo LANY. Pak ale vydal svůj debut "Times", který dobyl vrchol anglického tanečního žebříčku. Nyní na něj navazuje nástupcem "Audiolust & Higherlove". V patnácti skladbách ho doplnili Tove Lo, Charlotte Day Wilson, Channel Tres, Ty Dolla $ign a Lucky Daye. Zda bude druhé album úspěšné podobně jako to předchozí, zjistíte na YouTube.


Fucked Up - One Day
žánr: hardcore

Fucked Up - One Day
Jak napsat a nahrát písně na jedno plnohodnotné album během čtyřiadvaceti hodin? Zeptejte se amerických hardcoristů Fucked Up. Co se zdá pro někoho nemožné, tato banda zvládla. Výsledkem je deska "One Day", jejíž většinu během během tří osmihodinových sezení natočil kytarista Mike Haliechuk koncem roku 2019. "Čtyřiadvacet hodin se může zdát jako dlouhá doba, za kterou se může stihnout hodně. Někdo to může vnímat jako věčnost, druhý zase jak minutu. Ale pokud na něčem pracujete jeden den, může to být opravdu výjimečné," říká frontman téhle bandy o netradičním způsobu tvorby. Kvalitu počinu můžete posoudit na YouTube.


The Arcs - Electrophonic Chronic
žánr: alternativní rock / garage rock

The Arcs - Electrophonic Chronic
"Electrohponic Chronic" je druhá řadovka skupiny Arcs , vedlejšího projektu Dana Auerbacha z The Black Keys. Původně byla natočena ještě v původní sestavě kapely, ještě před smrtí Richarda Swifta, a měla vyjít krátce po debutu "Yours, Dreamily", tedy v roce 2015. Nakonec však z plánů sešlo a album vychází až nyní. Předcházel mu úspěšný singl "Keep on Dreamin" z loňského října a následném "Heaven Is a Place" s vizualizací od Roboshobo, který vzdává hold zemřelému Swiftovi. Na další klipy se můžete podívat na YouTube, kde zároveň najdete ukázky z čerstvé kolekce.


Emarosa - Sting
žánr: pop rock / synth pop / new wave

 Emarosa - Sting
Americká Emarosa původně začínala jako hardrocková kapela, ale poté co je před desti lety opustil Jonny Craig, který si založil novou formaci Slaves, posunula se více k popu. Postupně také odcházeli další a další členové, takže šestou řadovku už natáčelo pouze duo ER White - Bradley Walden. Jak uslyšíte na bandcampu, tihle dva desítku písniček nasměrovali spíše k synthpopu a new wave a první reakce je označují jako mix osmdesátkového Michaela Jacksona a Tears For Fears s moderními muzikanty jako The 1975 a Charlie Puth. Produkce se ujal Courtney Ballard, jenž v minulosti pracoval s Jessie J, 5 Seconds Of Summer, All Time Low či Good Charlotte.


Popcaan - Great Is He
žánr: dancehall

 Popcaan - Great Is He
Jamajská dancehallová hvězda Popcaan se tři roky po čtvrtém albu "Fixtape" propracovala k jeho pokračování. Desku s názvem "Great Is He" autor napěchoval sedmnácti tracky, na jejichž produkci se podíleli například Kid Culture, The Fanatix, Dre Skull, Anju Blaxx, Mojam, Dane Ray nebo Demario Duncan. Jedinými dvěma hosty, které zde uslyšíte, jsou Drake a Burna Boy. Za sluníčkem a písčitými plážemi se přesuňte prostřednictvím Popcaanova YouTube.


V krátkosti

  • Tyler Hubbard - Tyler Hubbard
    Countryové duo Florida Georgia Line si dalo v minulém roce blíže nespecifikovanou pauzu, a zatímco Brian Kelley už má za sebou sólový debut, jeho kolega ten svůj představuje teď. Osmnácti kousky navazuje na loňské EP "Dancin' In The Country". (YouTube)

  • Joe Henry - All The Eye Can See
    Americký hudebník, který produkoval desky takovým hvězdám, jako jsou Joan Baez, Rhiannon Giddens, Elvis Costello, Bonnie Raitt nebo Hugh Laurie, je stále činný i ve své sólové kariéře. Dokazuje to novou kolekcí čtrnácti intimně pojatých písní. (YouTube)

  • Quinn XCII - The People’s Champ
    Americký hudebník mixující pop, reggae, hiphop a elektronickou taneční hudbu pro svou pátou studiovku připravil dvanáctku skladeb. Ke slyšení jsou v nich také Big Sean, Chelsea Cutler, Adrian Cota a AJR. (YouTube)

  • Carly Simon - Live At Grand Central
    Americká písničkářka, která nazpívala hned dva songy Jamesi Bondovi, připomene svůj slavný koncert z roku 1995 v rozšířené podobě. (YouTube)

  • Aya Nakamura - DNK
    Malijská muzikantka aktuálně žijící ve Francii vydává svoji čtvrtou řadovku. Ve čtrnácti písničkách ji zahostovali SDM, Tiakola, Kim a Myke Towers. (YouTube)

  • Ayumi Hamasaki - Remember You
    J-popová hvězda Ayu se vrací po dlouhých šesti letech s novou kolekcí. Nachystala na ni celkem čtrnáct písniček včetně jedné coververze od Yumi Matsutoya. (YouTube)

  • Tomorrow X Together - The Name Chapter: Temptation
    K-popový boyband se hlásí s pěticí skladeb, v nichž namíchal styly jako taneční pop, bossa nova, r'n'b nebo afrobeat. V jedné z nich jim vypomohl Coi Leray. (YouTube)

  • Bass Drum Of Death - Say I Won’t
    Garážoví rockeři z Mississippi se na své páté řadovce produkované Patrickem Carneym pohybují směrem k oduševnělejšímu power-akordovému, těžkému zvuku. (YouTube)

  • Jared James Nichols - Jared James Nichols
    Třetí studiové album moderního bluesového kytarového kouzelníka se zaměřuje na syrový hardrockový zvuk prosycený blues. (YouTube)

  • Brett Kissel - South Album
    Kanadský countryový zpěvák se bude pokoušet o podobný kousek jako Weezer, a sice o roční koncepční sérii. Zatímco slavnější kolegové se zaměřili na roční období v ípíčkách, Kissel si střihne během roku elpíčka orientovaná na světové strany. Začíná jihem. (YouTube)

  • Dhafer Youssef - Streets Of Minarets
    Tuniský ethnojazzový muzikant a zpěvák na své nové dílo nalákal velmi zvučná jména světové hudby. Doprovodili ho Herbie Hancock, Ambrose Akinmusire, Dave Hollnand, Rakesh Chaurasia nebo Nguyên Lê. (bandcamp).

  • Samia - Honey
    Druhé album americké indiepopové písničkářky, které produkoval Caleb Wright a Rostam. (bandcamp)

  • R. Ring - War Poems, We Rested
    Setkání po letech, tak by se dala charakterizovat novinka od dua Kelley Deal a Mikea Montgomeryho. Nahrávka je děsivou jízdou s bublajícími noisovými zvukovými plochami doplněnými o agresivní bicí. (YouTube)

  • The Mother Hips - When We Disappear
    Kolekce nahraná a vydaná ve vlastní produkci obsahuje devět lit-psych rockových písní inspirovaných psychologií a literaturou. Jejich spoluautory jsou zakladatelé kapely Tim Bluhm a Greg Loiacon. (YouTube)

  • King Tuff - Smalltown Stardust
    Šestá řadovka garážového rockera Kylea Thomase. (YouTube)

  • White Reaper - Asking For A Ride
    Čtvrté album amerického rockového kvarteta z Louisville. (YouTube)


    Dále vychází

    ...and Oceans - As In Gardens, So In Tombs
    Arctic Rain - Unity
    Black Lips - Good Bad Not Evil (20Th Anniversary Edition)
    Bob Dylan - The Bootleg Series, Vol. 17: Fragments: Time Out Of Mind / Box Set
    Bob Dylan - The Bootleg Series, Vol. 17: Fragments: Time Out Of Mind
    Complete Mountain Almanac - Complete Mountain Almanac [Rebekka Karijord, Jessica, Aaron & Bryce Dessner]
    Crowne - Operation Phoenix
    Dobrawa Czocher - Dreamscapes
    Deathprod - Compositions
    Dokken - The Elektra Albums (box set)
    Dream, Ivory - About A Boy (Naked)
    Electric Mob - 2 Make U Cry & Dance
    Eminem - The Eminem Show / Expanded Edition
    Glosser - Downer
    Green Day - Nimrod 25 (25Th Anniversary Edition)
    H.C. McEntire - Every Acre
    Heavy Blanket (J Mascis) - Moon Is
    Chicago - Chicago IX: Chicago's Greatest Hits
    John Fizer - Treasure Man
    Jonah Yano - Portrait Of A Dog
    Karel Ančerl, - Live Recordings (Supraphon)
    Khai Dreams - Absolute Heartbreak
    Klan - Jaaaaaaaaaaaaaaaa!
    Marianne Faithfull - Kissin Time
    Marvin Gaye - Greatest Hits Live In '76
    New Order - Low-Life (Definitive Edition)
    Nrbq - Tiddlywinks (Reissue)
    Numün - Book Of Beyond
    Oozing Wound - We Cater To Cowards
    Parannoul - After The Magic
    Parker Lane - Kaleidoscope
    Pelican - City Of Echoes (Deluxe Reissue)
    Rhodes - Friends Like These
    Různí - Hard Rock Line 1970-1985
    Sightless Pit - Lockstep Bloodwar
    Suasion - Infinite
    The Blow Monkeys - Animal Magic (Deluxe Edition)
    The Clouds - The Clouds (Reissue)
    The Tangent - Pyramids, Stars & More (Live Recordings 2004-2017)
    The Tubs - Dead Meat
    Tor Lundvall - There Must Be Someone
    Triton. - Sundown In Oaktown
    Tuv - Ear Candy
    Warren Zevon - A Quiet Normal Life: The Best Of (Coloured)
    Widows Gold - Love Drops
    Wolf Eyes - Difficult Messages
    Yeat - Aftërlyfe
    Young King Slaton - Everybody Hates Young King Slaton

    Vychází na vinylu:
    ...and Oceans - As In Gardens, So In Tombs
    5 Seconds Of Summer - 5SOS5 / Deluxe
    Alan Parsons - Live
    Ava Max - Diamonds & Dancefloors
    Avril Lavigne - Let Go / 20Th Anniversary
    Billy Cobham - Spectrum
    Black Lips - 200 Million Thousand
    Black Lips - Arabia Mountain
    Black Lips - Let It Bloom
    Black Lips - Satan’s Graffiti Or God’s Art?
    Black Lips - Underneath The Rainbow
    Blow Monkeys - Animal Magic
    Bobby Weir - Ace / 50th Anniversary
    Bonecarver - Carnage Funeral
    Candy Dulfer - We Never Stop
    Carly Simon - Live At Grand Central
    Carter Jefferson - Rise Of Atlantis
    Crosby, Stills, Nash & Young - Déjá Vu
    Czocher Dobrawa - Dreamscapes
    Daniel Johns - Futurenever
    Deathprod - Compositions
    Eminem - The Eminem Show / Expanded Edition
    Fucked Up - One Day
    Gewalt - Gewalt Live At Clouds Hill
    H.C. McEntire - Every Acre
    Heavy Blanket (J Mascis) - Moon Is
    Jaco Pastorius & Rashied Ali - Blackbird
    Joe Henry - All The Eye Can See/p>
    John Coltrane - In The Winner's Circle
    John Fizer - Treasure Man
    Jonah Yano - Portrait Of A Dog
    Kid Cudi - Entergalactic
    Kimbra - A Reckoning
    King Tuff - Smalltown Stardust
    Lil Yachty - Let’s Start Here
    Lordi - Get Heavy
    Marianne Faithfull - Kissin Time
    Marvin Gaye - Greatest Hits Live In '76
    Meg Baird - Furling
    New Order - Low-Life / Box Set
    New Order - Perfect Kiss / Single
    New Order - Shellshock / Single
    New Order - Sub-Culture / Single
    Numün - Book Of Beyond
    Oozing Wound - We Cater To Cowards
    Otis Redding - Great Otis Redding Sings Soul Ballads
    Philip Glass - Solo Piano
    Quinn XCII - The People’s Champ
    R. Ring - War Poems, We Rested
    Ramones - Subterranean Jungle
    Různí - Disco Collected
    Sam Smith - Gloria
    SG Lewis - Audiolust & Higherlove
    Sightless Pit - Lockstep Bloodwar
    Soen - Cognitive
    Soen - Tellurian
    Spiritbox - Eternal Blue
    Steve Vai - Vai/Gash
    Tangent - Pyramids, Stars & Other Stories / Live Recordings
    Tangerine Dream - Three O'clock High
    The Arcs - Electrophonic Chronic
    The Tubs - Dead Meat
    Tyler Hubbard - Tyler Hubbard
    Uriah Heep - Chaos & Colour
    Velvet Underground - Loaded
    Yes - Fragile
    ZZ Top - Eliminator / 40th Anniversary

    EP:
    Bad Bad Hats - It Hurts (10th Anniversary Edition)
    Half Gringa - Ancestral Home

    Reedice:
    Falco - Einzelhaft
    Marduk - Plague Angel
    Marduk - Rom 5:12


  • DOPORUČENÉ ČLÁNKY

    SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY