The National v dubnu vydají novou studiovku. Hostují na ní Taylor Swift a Phoebe Bridgers

20.01.2023 12:52 - Ondřej Kocáb | foto: Marie Trávníčková

Američtí indierockeři The National se na jaře vrátí s novou deskou. Bude se jmenovat "First Two Pages Of Frankenstein", vyjde 28. dubna a s jedenácti songy nabídne i tři slavné hosty. Jsou jimi Phoebe Bridgers, která se objeví hned ve dvou skladbách, dále Sufjan Stevens a Taylor Swift. Kolekce naváže na čtyři roky starý počin "I Am Easy To Find".

Na albu budou chybět oba z posledních dvou vydaných singlů. Ani "Somebody Desperate" ze soundtracku k filmu "Cyrano", ani "Weird Goodbyes" nazpívaná s formací Bon Iver, se na finální tracklist nedostaly. Pilotním singlem se stala píseň "Tropic Morning News".

Příprava novinky nebyla vůbec procházkou růžovým sadem. Muzikanti proces dokonce na čas pozastavili, jelikož se frontman Matt Berninger dostal do bodu, kdy nebyl schopen přijít s dalšími texty nebo melodiemi. Podle kytaristy a pianisty Bryce Dessnera to bylo vůbec poprvé během fungování kapely, kdy se vše zdálo jako naprostý konec. Po nutné přestávce se pětice ke všemu postavila z jiného úhlu a díky tomu odstartovala novou éru.

Zmíněná první ochutnávka částečně vznikala v Hamburku a reflektuje současné stereotypy - člověk vstane, sáhne po mobilu a scrollováním se probíjí nejrůznějšími novinkami ze světa. "Když Matt přišel s tou písní v hloubi své deprese, připadalo nám to jako zlomový bod," říká kytarista Aaron Dessner a dodává: "Textově je to tak trochu dylanovské a je to fakt zábavné hrát; všechno jako by najednou znovu ožívalo."

Deska "First Two Pages Of Frankenstein" nabídne tyto skladby: Once Upon a Poolside (feat. Sufjan Stevens), Eucalyptus, New Order T-Shirt, This Isn’t Helping (feat. Phoebe Bridgers), Tropic Morning News, Alien, The Alcott (feat. Taylor Swift), Grease in Your Hair, Ice Machines, Your Mind Is Not Your Friend (feat. Phoebe Bridgers), Send for Me.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY