Purplefox Town zvou na desce "Space Travel Agency" na výlety do psychedelických dálav

24.01.2023 14:30 - Jiří V. Matýsek | foto: František Plzák

Nová vlna retro psychedelie je na vzestupu a tvárných uchopení rockové muziky postavené na rozmlžené atmosféře a povětšinou uvolněné pozitivitě je spousta. Poměrně dost vidět jsou pražští Purplefox Town, kteří na začátku prosince vydali svou třetí řadovku "Space Travel Agency". A opět ji svírá koncepční přístup.
8/10

Purplefox Town - Space Travel Agency

Skladby: Anomaly of Light & Gravity, Venus Spy Trap, Why Do You Wake Me Up So Soon, Answers In The Sphere, Loss, Ancient Ruins On Mars, Gazing At The Stars, Bed of Eternal Sorrow, Sugar-Driven Astronaut, La Partie
Vydáno: 2.12.2022
Celkový čas: 41 minut
Vydavatel: Digiton Music
Purplefox Town vyznávají spíše retro postupy. Inspiraci ranými Pink Floyd či psychedelickými výlety The Beatles tu nijak nezastírají, slouží jako stabilní základna pro výstavbu vlastních hudebních příběhů. Ty kapele jdou, svoje desky nestaví jako pouhé kolekce písniček, ale budují je kolem tematické nitě. Tento koncepční přístup jistě přináší jistá úskalí při tvorbě alba, celku nicméně přidává další vrstvu. Předchozí nahrávka "Who Is Mallkalam?" tak byla detektivkou, nyní máme tu čest, jak ostatně již vyplývá z názvu, s cestopisem. Vesmírným.

Samo o sobě to je v podstatě docela očividné téma, funkční je ale stále. Před posluchačem - jako by seděl ve vyhlídkové kupoli vesmírného taxíku - tak defilují hvězdné dálavy i prastaré ruiny na Marsu. Sám zažije prostorové anomálie, bude řešit otázky bytí a nakonec skončí v katarzi na vesmírné diskotéce. A taky je tu trocha té romantiky, opuštěnosti, ztrát a nalézání.

Hudební korálky se postupně navlékají na šňůrku sevřené atmosféry a jeden za druhým se před posluchačem objevují. Přirovnání ke korálkům neužívám náhodou. Jednotlivé skladby totiž jako by byly zality do skla, odehrávaly se pod krustou, která ale poněkud brání hlubšímu ponoru. Trochu hlouběji pustí až závěrečná "La Partie", která dotáhne atmosféru diskotéky na tripu na kýžený vrchol. Bohužel je to trochu pozdě a většina stopáže desky plyne tak trochu mimochodem. Všechno musíte trochu hledat a doceníte to třeba až při opakovaném poslechu. Ale to platí vlastně pro každý zájezd. Ne každá zastávka vás vyloženě nadchne.

To však neznamená, že by to byl nudný výlet. Ani náhodou! Jsou tady momenty, které naopak chytí velmi rychle - tepající "Ancient Ruins on Mars" se skvělou kytarou, melodická balada à la George Harrison "Why Do You Wake Me Up So Soon" nebo chytlavým, hravým refrénem vybavená "Venus Spy Trap". Je tu požehnaná porce hudební hravosti, výraz skupiny tady silně obohacuje vesmírná elektronika, vlivy space rocku ve stylu Hawkwind, krautrocku a meditativnosti Tangerine Dream. Skladby se nesou v oparu zkouřeného, pomalého až středního tempa, kapela si udržela svou uvolněnost a nepřišla o tvář.

Purplefox Town jsou zase o kus rozmáchlejší, zvukově bohatší. Zároveň je znát, že akcelerují, cílevědomě rostou, přidali na chytlavosti a přístupnosti. "Space Travel Agency" je na této cestě dalším důležitým milníkem, milníkem velmi podařeným.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY