Iggy Pop se v klipu "Strung Out Johnny" noří do hlubin drogové psychózy

14.01.2023 19:56 - Jiří V. Matýsek | foto: Čestmír Jíra / Musicserver.cz

Kmotr punku Iggy Pop vydal 6. ledna napjatě vyhlíženou studiovku "Every Loser" a pozitivní recenze na sebe nenechaly dlouho čekat. Chválí i ta naše, a ačkoliv je to první velká deska roku 2023 a je tedy zřejmé, že jich bude za budoucích dvanáct měsíců celá řada, ve výročních žebříčcích se tahle nahrávka určitě neztratí. Skladby z desky, kterou v našem shopu pořídíte na CD i vinylech, doprovází do světa jednoduchá animovaná lyric videa, nyní ale přichází také regulérní videoklip k písni "Strung Out Johnny".

Temný kus, který hudebně vychází z post punku a dává krásně vyniknout překvapivě hlubokému zpěvákovu hlasu, dostal vizuální podobu se značně svébytnou atmosférou. Je tu trocha lynchovského surrealismu, blázinec, kupa špíny, Iggyho charismatu, drogová estetika i působivá atmosféra. Celý vizuál působí zvláštně mimo realitu, pohrává si se symbolickými obrazy. Je snad zrychleně hnijící ovoce a zelenina odrazem protagonistova hroutícího se zdravého rozumu a osobnosti, propadání se do drogové temnoty? "Jsi na dně, Johnny," konstatuje Iggy v textu.

Drogová psychóza promítnutá do obrazů, rauš, ale i úpadek ("First time, you do it with a friend / Second time, you do it in a bed / Third time, you can't get enough / Then your life gets all fucked up" a v jistém ohledu duchovní přerod. I tak by se působivý klip dal interpretovat. "God made me a junkie / But Satan told me so" zpovídá se tady Iggy. A je v tom podobná síla a upřímnost, jaké najdeme i na zbytku alba.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY