Eddie Vedder vzdal dvojí poctu U2. Na Kennedy Center Honors zahrál covery "One" a "Elevation"

15.01.2023 10:15 - Jiří V. Matýsek | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Irští rockeři U2 - kteří mimochodem v půlce března vydají album nově uchopených starých písní "Songs of Surrender" - se dočkali velké pocty. V prosinci byli Bono, The Edge, Adam Clayton a Larry Mullen Jr. oceněni před zraky prezidenta Spojených států Joe Bidena a významných osobností a kolegů z branže v rámci Kennedy Center Honors ve Washingtonu. Poctu jim složil herec Sean Penn či komik Sacha Baron Cohen, skladby kapely zazpívala Beyoncé, Harry Styles nebo Billie Eilish. K highlightům večera ale patřily dvě písně z repertoáru formace, kterých se ujal Eddie Vedder, frontman Pearl Jam.

Oběma songům vtiskl svůj osobitý pěvecký projev a předal jim svou specifickou energii. Pořádně zadivočil v "Elevation", ve které, troufnu si říct, poněkud nemastný-neslaný originál z desky "All That You Can't Leave Behind" dokázal napěchovat dřímající energii a doslova ji vypálit mezi pány v oblecích a dámy ve večerních šatech. A rozparádili se i samotní ocenění muzikanti na balkoně.

Podstatně intimnější momenty přinesla druhá píseň, monstrózní hit "One", který už si živě zahrál nebo na album nahrál kde kdo, nejvýrazněji asi Johnny Cash. Song se ve Vedderově podání postupně rozvíjí a nabaluje, aby v závěru vyvrcholil téměř extatickým finále s dominantním gospelovým sborem. Bruslí se tu po hraně kýče, ale s úspěchem.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY