Peter Gabriel vydal první ochutnávku z alba "i/o". V písni "Panopticom" zůstává sám sebou

06.01.2023 17:58 - Tomáš Rozkovec | foto: Nadav Kander

Peter Gabriel představil první singl ze své chystané studiovky "i/o". Jmenuje se "Panopticom (Bright Side Mix)" a jeho vydání se shoduje s prvním úplňkem roku 2023. Podobně, řízen lunárním cyklem, chce muzikant postupovat i při odtajňování dalších nových písní.

Dlouho očekávaná nahrávka přichází jednadvacet let po Gabrielově posledním albu s původním materiálem. Skladbu napsal a produkoval on sám a natočil ji s letitými spoluhráči Tonym Levinem, Davidem Rhodesem a Manu Katchem v Real World Studios v hrabství Wiltshire a The Beehive v Londýně. Lze v ní navíc slyšet syntezátory Briana Ena a doprovodné vokály Ríoghnacha Connollyho z The Breath. Texty jsou inspirovány prací Forensic Architecture, Bellingcat a průkopnickou organizací pro lidská práva Witness, kterou spoluzaložil.

Každá nová skladba bude doprovázena uměleckým dílem. "Panopticom" uvádí počin "Red Gravity" od Davida Spriggse, který je k vidění i ve streamovaném klipu, na který se můžete podívat níže.

Hudebně zůstává Peter sám sebou. Novinka opět přináší artový až minimalistický přístup k jednotlivým doprovodným nástrojům (lze vysledovat i ozvěny dřívější kompozice "Digging In The Dirt"), jen temnotu z poslední řadovky vystřídalo jakési pozitivní světlo tryskající z pulsujícího rytmu. Vše sjednocuje autorův charismatický hlas.

Ačkoli Peter Gabriel ještě neoznámil datum vydání nové desky, v květnu na její podporu vyjíždí na turné. Lze tedy očekávat, že se "i/o" k uším posluchačů dostane ještě v první polovině tohoto roku.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY