Tomáš Klus přináší ve vánoční písni "Zvonova zpověď" naději

24.12.2022 09:00 - Hana Bukáčková | foto: Anna Mastníková

Je to dva roky, co Tomáš Klus, v časech největší covidové pandemie, nazpíval společně s Městskými divadly pražskými "Vánoční čas". S podobnou tematikou si pohrává i v čerstvé skladbě "Zvonova zpověď". Ta vznikla v koprodukci s Českou televizí a bude sloužit jako znělka upoutávek svátečního programu jejích stanic. (Tomáš se mimochodem blýskne i v jedné z hlavních rolí pokračování pohádky "Tajemství staré Bambitky", která bude mít premiéru na Štědrý den.)

"Zvonova zpověď" je koleda o zvonu, do kterého se autor převtělil. "Jeho srdce bije přání do všech stran, by z nás láska, Vánocemi nabytá, nezmizela 27. 12.," říká a doplňuje: "S nápadem přišla Česká televize v létě, tenkrát jsem, zabarikádován ve studiu, ignoroval 35 °C ve stínu a představoval si venku sněhovou nadílku. Kéž jsme šťastní a veselí jako Vánoce, všichni, všude a vždycky."

Tomáš stojí za textem i hudbou, o aranžmá a produkci se postaral Jan Lstibůrek. Přizvukuje mu čím dál populárnější dětský soubor Permoník z Karviné. Výsledkem je velmi příjemná píseň, ač zní posmutněle, cítím v ní jistou dávku naděje. Z letošních rádoby vánočních hitů má asi největší potenciál se zabydlet ve svátečních playlistech i v následujících letech.

Doprovodný animovaný vizuál vytvořila v šibeničním čase (během čtrnácti dní) výtvarnice Anna Mastníková. Je povedený, nekýčovitý, jednoduchý. Líbí se mi symbolika mezi černobílou grafikou a světýlkem - září/sluncem v srdci/duši. Když se podíváme kolem sebe a přestaneme se na svět kabonit a řešit jen sami sebe, všimneme si i toho, co jsme přehlíželi. Stačí otevřít oči a srdce. Celkově to působí všeobjímacím způsobem, přesně v duchu textu: "Bim bam, nikdo není sám té noci..."

Tak šťastné a veselé, přátelé musicserveru. :-)



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY