Na dvojalbu "Láska Tvá" představuje Antikvartet písně Dušana Vančury v košatějším pojetí

16.01.2023 15:30 - Milan Menčík | foto: Lucie Kalašová Chramostová

Dušan Vančura patřil k velkým osobnostem domácí folkové scény. Zanechal po sobě kapelu Antikvartet, která v den jeho nedožitých pětaosmdesátin vyslala do světa dvojalbum "Láska tvá". Na něm po svém zrekapitulovala Vančurovu tvorbu a zabalila ji do úhledného formátu. Výsledek nedopadl vůbec zle.
9/10

Antikvartet - Láska tvá (2CD)

Skladby: CD1: Desatero, Jablůňka, Žízeň, Dudy v Edinburku, Batalion, Můj zvon, Maják, Koukol, Bim bam, Město s pěti věžemi, Amazing Grace, Stará archa (Kocábka), Třešničky Bonus: Opuštěnej lokál CD2: Láska Tvá, Kočovní herci, Soudný den, Dezertér, Jeruzalém, Devatenáct, Až se k nám právo vrátí, Dřív, než se vzbudíš, Mlýny, Válka růží, Sanfranciský blues, Poutník a dívka, Z Betléma se ozývá Bonus: Pozvedněme korbele
Vydáno: 9.12.2022
Celkový čas: 44:16 + 45:49
Vydavatel: MŮJ ZVON
Album "Desatero" znamenalo pro Antikvartet (zkráceně též A4) velký zlom. Nejen proto, že zemřel jeho zakladatel a muž, kolem nějž se celá skupina točila, Dušan Vančura. Titulní píseň se zkrátka dokázala zarýt do mnoha srdcí a hlavně po vydání desky pak vyvstala otázka, co s tímto souborem dál. Manželka Zuzana chtěla mermomocí pokračovat, ale v jakém formátu a jakým způsobem, to už nebylo vůbec jasné.

Ze základní sestavy tak vedle ní zůstala jen zpěvačka Magdalena Jungwirthová (výborné zpívá třeba "Koukol"). Pravou oporu obě našly v Jiřím Maškovi, muži, který předchozí nahrávky A4 točil u sebe ve studiu i produkoval. Ten se stal kapelníkem a za Štěpána Štrupla přišel mladý a energický Tomáš Vávra. To už bylo jasné, že zvuk celé formace se promění, přinese neslyšené vrstvy a zcela jiné a daleko větší možnosti.

Zatímco dřívější Antikvartet stál především na zakladatelově klavíru, perkusích a flétnách, ten současný už má sound, dá se říci, celokapelový. Stále klade důraz na precizní vokály, ale s novými nástrojovými možnostmi se rozprostírá přes folk, country a spirituál až po blues či pop. A nutno podotknout, že pop zde není vůbec brán jako sprosté slovo.

Vančura za svou kariéru složil či otextoval na pět set písní. Jak ve sleevenote zmiňuje právě Jiří Mašek, záměrem nové nahrávky nebylo jen sesbírat ty největší hity a prostřednictvím sublicencí je dát na jeden výběr. Soubor se je rozhodl natočit po svém, tak, jak v současnosti zní, aby ukázal, co může svým příznivcům nabídnout.

Nejvíc je samozřejmě těch skladeb, které proslavil Spirituál kvintet. A tady může nastat jediný kámen úrazu - jak se staromilci srovnají s novým zvukem oblíbených hitů typu "Mlýny", "Až se k nám právo vrátí" či "Z Betléma se ozývá". Antikvartet chce totiž v nových aranžích tuto muziku vstřícněji nabídnout i mladé generaci, což ukázal třeba s kouskem "Batalion" na veletrhu počítačových her For Games 2022. To je zcela legitimní postup, skupina tímto navíc nijak nepošlapává tradicí skvělých písní, které mnohokrát zcela zlidověly a nechybějí u žádného z letních táboráků.

Nové verze songů, které Dušan Vančura napsal na tehdy megaúspěšná sólová alba Františka Nedvěda "Jablůňka", "Devatenáct" či "Můj zvon", jsou prostě krásné a tyhle už svým původem hity zde dokázal Antikvartet ještě povýšit.

Natáčení osmadvaceti položek se účastnilo kromě základní sestavy také velké množství hostů včetně Ireny Budweiserové ("Jeruzalém"), Vojty Nedvěda ("Stará Archa"), Ondry Škocha (ex-Chinaski, nyní Kapela Napořád) či Petra Lüftnera. Ten na této nahrávce hraje na akordeon, jinak natočil třeba duet s Xindlem X "Nejlepší zvukař je playback"). A tak by se dalo jmenovat ještě několik odstavců.

Ale byla by to zbytečná práce, protože všechna tato jména jsou sepsána v exkluzivním balení dvojalba. Má formát DVD a obsahuje dvaatřicetistránkový booklet na velmi kvalitním papíře s mnoha černobílými fotografiemi z dílny Lucie a Petra Kalašových a nechybějí samozřejmě ani všechny texty. Takovýhle dárek si Dušan Vančura ke svým - byť nedožitým - narozeninám opravdu zaslouží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY