shop.musicserver.cz
Olympic - 60 (5LP)

Limitka "60" je vyťukaným dárkem pro fanoušky Olympicu

Vydáno: 22.12.2022 18:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: Matěj Třešňák

Olympic je v České republice mezi kapelami tou největší legendou. Ostatně letos slaví šedesát let existence. Za tu dobu mnohé zažil, ale také mnohé vydal. A tak při tomhle pravděpodobně posledním kulatém jubileu (i když u těchto pánů člověk nikdy neví) moc možností čím překvapit už neměl. Ale dokázal to!

10/10

Olympic - 60 (5LP)

Vydáno: 4.11.2022
Celkový čas: 3:33:59

Skladby: LP1: Smutný holič z Liverpoolu, Dědečkův duch, Nejím a nespím, Snad jsem to zavinil já, Dej mi víc své lásky, Vzpomínka plíživá, Nebezpečná postava, Želva, Krásná neznámá, Strejček Jonatán, Kufr, Pták Rosomák, Čarodějka, Čekám na zázrak, Otázky
LP2: Dynamit, Bon soir, mademoiselle Paris, Tvé neklidné svědomí, Vrať mi moji hořkou lásku, Vůně benzínu, Slzy tvý mámy, Únos, Slunce, To znáš, Sprcha, Mráz, Nechoď dál! (Město)
LP3: Nejsem sám, Ty slzy dávno vpila tráva, Vlak, co nikde nestaví, Taky jsem se narodil bos, Co všechno se tu může stát (Voda), Nikdo nejsme akorát, Okno mé lásky (Láska), Co s tím?, Je to tvá vina, Osmý den, Kanagom
LP4: Já (Sobectví), Blíženci, Pohlazení skoro jako láska, Jako za mlada, Jasná zpráva, Když ti svítí zelená, Písečnej červ, Dávno, Proč zrovna ty, Giordano Bruno
LP5: Manekýny, Krása dýmů, Smečka psů, Květinové dítě, Jednou, S tebou, Pane můj (Rocková modlitba), Já nejsem zlej, Nech si o tom zdát, Ještě jednou chtěl bych býti klukem, Pádím, Pálím tvář

Vydavatel: Supraphon

Čas totiž dokáže vyřešit mnohé rébusy a poradil si i s tímto. Při padesátce vyšlo pětialbum "Hity, Singly a Rarity" plus sbírka DVD se záznamy jubilejních koncertů, při pětapadesátce fanoušci dostali trojalbové best of "66+1", kde byly poprvé pohromadě hity jak ze supraphonského období, tak z desek, které vydávala Jandova soukromá agentura Bestia (plus samozřejmě DVD z koncertu v O2 areně). A nyní Olympicu nahrál do karet fakt, že se do módy vrací nosič, na kterém začal před šedesáti lety svá alba vydávat - vinyl.

Jenomže v posledních letech začal Supraphon vydávat v reedicích olympické řadovky na CD (se speciálními bonusy) i na LP, takže krabice s jejich řadovkami na černých kotoučích nedávala smysl. Přišel tedy nápad k šedesáti letům vydat šedesát písní na pěti vinylech, což při okleštěné stopáži znamenalo zhruba dvanáct songů na jeden nosič. Nebyli by to však pánové z Olympicu a hlavně jejich spolupracovníci Oldřich Zámostný a Jiří Vrkoslav, aby nepřišli s něčím speciálním.

V této jubilejní vinylové edici, jež je k dispozici v limitovaném počtu 800 kusů, je tak i pro skalní fanoušky a majitele všech myslitelných nosičů legendárního bandu zajímavostí víc než dost. Začněme výběrem šedesáti songů. Samozřejmě nechybí asi žádná ze zásadních skladeb repertoáru formace. Všechny jsou ve studiových verzích.

Šedesátipoložkový seznam však nabízí i dostatek prostoru pro speciální kousky. Takže i když zde schází Jandova hitová instrumentálka "Stejskání", nechybí naopak Broumova chuťovka "Sprcha". Ale ani songy "Čekám na zázrak", "Nejsem sám", "Pohlazení skoro jako láska" nebo novější "Pádím" nepatří mezi zásadní v historii skupiny, zde však velmi efektivně doplňují mozaiku skladeb, na které se podíleli i někteří z jejích skalních příznivců.

Slovo autora boxu

Rád bych zde uvedl na pravou míru jeden omyl, který se objevil hned po zveřejnění playlistu našeho 5LP boxu. Ačkoliv nese název "Olympic 60", nejedná se o Best Of 60, tedy výběr šedesáti největších hitů skupiny Olympic. Jde o průřez a určité zmapování šedesáti let historie kapely, kde samozřejmě základní hity nechybí, ale vedle nich zazní i skladby méně známé.

Připravovat jsme ho začali zhruba rok před vydáním, tedy na podzim 2021, společně s kolegou Jirkou Vrkoslavem a producentem a editorem vydavatelství Supraphon Karlem Denišem. Ten přišel s vizí, že výběrových CD je aktuálně na trhu dostatek (stále se prodává 2CD "Best Of", 3CD "66 Nej + 1" a nově se dolisovalo i 5CD "Olympic 50") a mělo by tedy nyní jít o vydání vinylové. A protože jde o šedesát let Olympicu, jasně se nabízel výběr šedesáti písní. A když už tak významné výročí, nemělo by zůstat jen u samotných LP, ale celé to pěkně zabalit do vzpomínkového boxu a přidat zajímavé přílohy. Proto tedy krabice s vloženými plakáty, fotoalbem a podpiskartami.

Základní vizuál k olympické šedesátce vymyslel Petr Janda a tvoří ho královská modř se zlatými želvičkami. Není jen obalem boxu, ale v různých variantách se objevil na nových plakátech, podpiskartách, na koncertech i na různých výročních upomínkových předmětech. Šedesátkové logo v podobě trsátka vytvořili Jan Morávek a LEPOR s.r.o.

Výběr skladeb byl do určité míry oříšek, ale to tak u samplerů téměř vždycky bývá. Ač se to nezdá, vytvořit sestavu hitů je úkol poměrně nevděčný. Nad jasnými písněmi jako "Želva", "Snad jsem to zavinil já", "Dynamit", "Osmý den", "Jasná zpráva" či "Dávno" není nutné vůbec přemýšlet, bez nich se žádný bestofkový výběr neobejde, stejně jako se bez nich už dávno neobejdou koncerty. Posluchači je naprosto logicky chtějí.

Naproti tomu jsou ale písně méně slavné, jako třeba "Blíženci", "Kanagom", "Ty slzy dávno vpila tráva", skladby z "Prázdnin na Zemi" nebo "Laboratoře", které nejsou natolik hitové, ale chybět by také neměly. A nakonec jsou věci současné z posledních několika alb, mezi kterými mají skalní fanoušci každý jiného favorita a pro řadu běžných posluchačů jsou kolikrát i neznámé. Takže výběr těch nehitových věcí je vždy velmi subjektivní a vždycky se najde někdo, komu na novém sampleru něco chybí a něco naopak přebývá. Po konzultacích s kapelou i některými fanoušky se obsah postupně vyvíjel a tato finální verze je devatenáctou.

U 5LP boxu jsme si nastavili několik bodů, kterými se řídit:
• Počáteční období 1963-1965, kdy kapela převážně doprovázela sólové zpěváky, zastoupí jen ten nejslavnější - Miki Volek, zvaný v té době král rokenrolu.
• Od roku 1965, kdy se stal kapelníkem Petr Janda, zazní na výběru všechny kapelové sestavy.
• Dle možností nový mastering z originálních pásů.
• Na výběru zazpívá každý člen, který po roce 1965 nazpíval s Olympicem píseň na desky.

Od posledního bodu jsme nakonec malinko ucouvli po dohodě s Milanem Broumem, který si přál mít za sebe na výběru skladbu instrumentální. Ale jinak ostatní zpívají, díky čemu se na LP dostaly skladby jako "Nejím a nespím", "Čarodějka", "Strejček Jonatán" nebo právě instrumentální "Sprcha", původně vydané jen na singlech. A Olympic zde hraje ve všech historických sestavách. Nechtěli jsme jen opakovat písně z předchozích výběrů, takže například s Jiřím Kornem zde vedle známého "Únosu" máme i "Vrať mi moji hořkou lásku" či "Vůni benzínu", kterou kapela někdy před deseti lety oprášila a dodnes zní na koncertech.

Krátké působení Ladislava Chvalkovského je vedle povinné "Slzy tvý mámy" doplněna opět singlovým "Sluncem". Z dvouletého období s Pavlem Petrášem jsme nechtěli opakovaně dávat skladbu "Já tam byl", která je od pětadvacítky na všech hlavních výběrech, a vybrali jsme tedy další singlovku "To znáš". A neměla by chybět ani píseň Petra Hejduka, který byl v Olympicu patnáct let, a i když nebyly jeho písně pro Olympic kolikrát příliš typické, zařazený "Mráz" do olympického repertoáru krásně zapadá.

Skladby nejdou po sobě striktně chronologicky, i tím jsme chtěli náš výběr trochu odlišit. Jsou nepatrně promíchané, buď v rámci sestav, nebo na přelomu šedesátých a sedmdesátých let v rámci období různých bubeníků (Pavel Chrastina se míchá s Janem Hauserem u Jana Antonína Pacáka, Jiří Korn se míchá s Ladislavem Chvalkovským u Petra Hejduka, skladby z období Milana Peroutky jsou napříč jeho obdobím).

Většímu promíchání ale brání technická kvalita některých nahrávek, která se za těch šedesát let rapidně posunula a v kvalitě zvuku raných nahrávek, nahrávek například z osmdesátých let a těch současných je propastný rozdíl. "Pták Rosomák" z roku 1969 tak působí například vedle "Když ti svítí zelená" z roku 1988 přece jen rušivě. Výběr byl pak do určité míry limitován délkou jedné strany LP, která se měla optimálně pohybovat kolem 20 minut a nesměla překročit 23 minut, což bohužel vyloučilo zařazení šestiminutové instrumentálky "Stejskání".

Audiofily nepochybně potěší nový mastering, kdy byly všechny záznamy na analogových magnetofonových pásech nově zdigitalizovány do Hi-Res rozlišení 192 kHz / 24 bit a prošly novým remasteringem bez použití kompresorů, aby byla zachována co největší autentičnost nahrávek a optimální zvuk pro vydání na LP. Dílem slovenského fanouška analogového zvuku Radoslava Košvance je pak upmix tří původně mono nahraných písní do sterea. Zde je na místě podotknout, že nejde o nějaké fázové posunutí nebo nahalení, aby nahrávky zněly prostorově. Jsou zde regulérně rozloženy nástroje bicí vlevo, basa a zpěv uprostřed a zbytek kapely vpravo, tedy podobně, jak na začátku šedesátých let točili své první stereo snímky Beatles.

A perličkou pro skalní fanoušky je stereofonní singlová verze "Želvy", která na původním singlu z roku 1967 vyšla jen mono a pro vydání na LP o rok později se do masteru dotáčel krátký vokál. Singlový pás se nedochoval (pro vydání na CD se zvuk nabíral přímo z monofonního vinylu) a až nyní vychází původní singlová "Želva" poprvé stereo. Upmixu do sterea se opět zhostil Radoslav Košvanec a musím říct, že na výbornou.

Další zajímavostí může pro někoho být i první vydání některých nahrávek na vinylu. Od devadesátých let jsme byli zvyklí na lákající titulky "Poprvé na CD" a dneska máme najednou skladby, které vychází "Poprvé na LP". A za sebe musím říct, že je fajn, slyšet třeba "Dávno" nebo "Giordano Bruno" z LP desky.

Součástí boxu jsou pak plakáty, podpiskarty a fotoalbum. To doplňuje průřez šedesátiletou historií kapely, tentokrát obrazově. Ve fotoalbu jsou opět všechny sestavy a chtěli jsme především využít toho, že se mnohé dochovaly v podobě diapozitivů 6 × 6 cm nebo 6 × 9 cm, na které se dřív fotilo pro obaly LP nebo plakáty. Dnes se tyto fotky občas použijí do malého bookletu CD, výjimečně do nějaké publikace, ale jejich potenciál pro velkoformátové použití už zůstává nevyužitý. Tak jsme udělali fotoalbum, kam se jich podařilo dát alespoň šestnáct, a myslím, že fotky vypadají skvěle. A ty, které se nevešly do fotoalba, ty jsme použili na obalech jednotlivých LP.

Plakáty jsme zvolili dva, jeden současný a jeden reprint historického. A opět nastalo dilema, který z historických by to měl být. Po vydání boxu se mě někteří fanoušci ptali, proč je tam zrovna tenhle a ne nějaký jiný. Je to jak s výběrem písní, výběr je vždy subjektivní. Taky bych rád, aby tam mohlo být třeba pět plakátů, ale mohly být jen dva. Ten z roku 1978 v prodejně Supraphonu vyhrál ze dvou důvodů. Jeden byl ten, že se dochoval alternativní diapozitiv 6 × 9 cm (originální se nenašel) z focení v prodejně, což bylo jako výchozí materiál pro tisk ideální, i když se na něm poměrně výrazně podepsal zub času. A druhým důvodem bylo to, jak byla pro tohle focení prodejna naaranžována. Krásně vyzdobena právě těmi starými olympickými plakáty z dob začátků a starými deskami kapely ideálně zapadá do retrospektivního konceptu boxu.

Podpiskarty byly vybrány také průřezově, jejich počet se průběžně během přípravy měnil a v jednu chvíli jich mohlo být i dvojnásobně víc než finálních pět. Ale než se box dostal do výroby, několikrát se výrazně zvedly ceny naprosto všeho, od papíru, tisku, plastu, energií a s tím i celkové výroby, takže jsme se drželi při zemi a ono je nakonec méně někdy více.

A jako třešnička na dortu je číslování 800 kusů a různé barvy vinylů. Ty mohly symbolizovat olympijské barvy, pokud bychom nechali jeden černý, ale bílý nám přišel zajímavější.

Oldřich Zámostný

Pěvecký prostor u sólového mikrofonu dostávají i Jan Papírek Hauser, Ladislav Klein, Petr Hejduk či samozřejmě hvězda sedmdesátých let Jiří Korn. Samostatnou kapitolu si zaslouží zvuk výběru, protože všechny desky hrají jednoduše skvěle. Stalo se tak přetažením z analogových pásů v rozšíření Hi-Res, některé ze skladeb byly dokonce premiérově přemíchány z mono do stereo verze a člověk má častokrát pocit, jako by zrovna seděl na zvukařské stoličce v nahrávacím studiu.

Další věci, které z obyčejného vinylového výběru dělají něco echt speciálního, jsou barevná odlišení jednotlivých kotoučů (černý zde není ani jeden). Nahrávky jsou jakž takž řazeny chronologicky, byť ne přísně (nabízely by se důvody časové a taky aby třeba nebylo víc songů stejného tempa za sebou). Každý vinyl zabírá jedno časové období, které na jeho papírovém obalu přináší textové shrnutí, fotodokumentaci i nezbytné informace o každé skladbě, plus na přední straně velkou portrétní barevnou fotografii.

To vše doplňuje šestnáctistránkové fotoalbum ve formátu LP, pět reprintů dobových pohlednic a podpiskaret a dva plakáty, z nichž každý má svůj příběh. První je z roku 1978, je to jeho rekonstrukce s použitím velmi podobné fotografie, protože originál se nepodařilo dochovat, a druhý plakát je aktuální, ale je nafocen tak, aby připomínal (i za pomoci předních stran všech olympických řadových desek) ten, jenž promoval legendární živák z roku 1982 "Olympic v Lucerně".

Co myslíte - je tahle krabice jen holírnou na prachy? Dalším vydaným XY výběrem? Jistě ne. Olympic má v osobách pánů Zámostného a Vrkoslava veliké štěstí. Oni touhle kapelou žijí. Vědí o ní i to, co si Petr Janda častokrát i při své skvělé paměti přesto nepamatuje. Mají skvělé nápady a chuť pracovat pro skupinu. A sám Olympic může být díky nim vodítkem pro ostatní velké formace při tvorbě podobných projektů. Víc zapojit do spolupráce lidi z fan klubů, zlepšit vztahy s nimi, protože pak z toho mohou vzejít věci ke spokojenosti všech.

Zde je to tři a půl hodiny skvělé muziky ve stylu a balení, s jakým se česká populární hudba pravděpodobně ještě nesetkala.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Olympicu Petr Janda se dočká svého celovečerního dokumentu "Django" (01.04.2024 11:07)
- Video: Olympic láká na box "Trilogie" parádní novou verzí baladické "Kartotéky" (11.03.2024 08:11)
- Olympic vydává luxusní box "Trilogie" a pojede k němu rozsáhlé turné (26.02.2024 12:21)
- Minirecenze: Dvojalbum "Soft Rock Line 1969 - 1989" nabízí to nejlepší z bigbítových balad i něco navíc (20.02.2024 20:45)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Hudba v tisku: "Dávno plus" Petra Jandy je sondou do života legendy a hlavně obyčejného člověka (05.11.2023 08:30)
- Video: Martín Vajgl z Olympiku připomíná klipem "Prorok" své druhé studiové album (19.10.2023 09:09)
- Olympic zpestří závěr turné k šedesáti letům kolekcí pěti CD a koncertem v O2 areně (14.09.2023 19:57)
- Recenze: Kniha "60" popisuje historii Olympicu tak, jak ji vidí kapelník Petr Janda (15.01.2023 08:30)
- Olympic slaví šedesátiny v opulentním stylu. Vydává vinylový box, sadu známek a jeho písně si poslechnete v muzikálu i na koncertech (03.11.2022 14:18)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu