Portless slavili v Rock Café 30. sezónu svojí existence, zpěvák Kryštof Michal změnil svoji image přímo na pódiu

06.12.2022 18:45 - Hana Bukáčková | foto: Jan Jirkovský

Příští rok bude mít naše republika 30 let. Stejnou dobu existuje i skupina Portless (tedy včetně éry původních Support Lesbiens). Takovou první vlaštovkou oslav bylo středeční vystoupení v pražském klubu Rock Café. Mezi hosty gratulanty byli třeba Jan Steinsdörfer nebo Zdeněk Suchý.

Live: Portless

místo: Rock Café, Praha
datum: 30. listopadu 2022
setlist:Tune da Radio, Bubblebrown, Fisherman’s Friend, Nodding, Her Eyes, Cliché, Please Look at me, She’s so Complicated, No Brain No Pain, M.F. Stealing, Strip me, Good Man, English Stereo, Let’s Dance, In da Yard, Really Classy, Casio, Check My Sound, Smooth Criminal, Jump, Bet my Soul, Sweet Litlle Something, 5.15

Portless, Rock Café, Praha, 30.11.2022
© Jan Jirkovský
Frontman Portless Kryštof Michal v úvodu poznamenal, že to bude hodně punkový večer. A taky že byl. Na koncertech jsem viděla už všelicos, ale změnu image dosud ne. Během vystoupení přímo na pódiu zpěvákovu zarostlou tvář oholil barber, a on se tak nejen přeneseně v myšlenkách, ale i vizuálně vrátil zpět v čase do kapelních začátků.

Vše korunoval, když si poté sundal čepici a ukázal odbarveného ježka s černým pruhem uprostřed - tak si Kryštofa můžeme pamatovat z přelomu milénia, kdy ještě jako Supporti zažívali největší zájem publika. A pak šel s kůží na trh, a to doslova - při "No Brain No Pain", která je z roku 1993, odložil tričko. Zhubl, takže si to mohl naprosto s klidem dovolit. A aby ta autenticita byla dokonalá, přidal k pódiové prezentaci ještě i brko... vzpomínka na divoké devadesátky.

Setlist obsahoval hity z celé historie formace, lídr chválil první řady za to, jak znají texty, že i on sám a kolegové museli některé více oprašovat, než si rozpomněli na to, jak mají znít. Nechyběl ani tradiční cover "Smooth Criminal" nebo "English Stereo" odehraná na španělky.

Portless, Rock Café, Praha, 30.11.2022
© Jan Jirkovský
Mezi hosty byli režisér Zdeněk Suchý, který komentoval dění na scéně, když se z Kryštofa stal pán na holení, a klávesák Jan Steinsdörfer. Ten si s kapelou zahrál několik songů, načež muzikanti odtajnili, že s ním znovu natočili letitou záležitost "Bet my Soul". Výsledku se prý dočkáme brzy. Třetím hostem - nehostem byl rapper Henry, se kterým pánové hrají už šestým rokem. Na mě je to trochu přežitek, ale stále jim to spolu dobře šlape.

V táboře Portless bylo poměrně dlouho ticho. Kryštofa čím dál více zaměstnává práce asistenta režie, René Rypar tvoří filmovou hudbu, odskočil si k bočnímu projektu Walkmanz. Nyní se zřejmě máme na co těšit - na příští rok slibují společně objet republiku s oslavou svých kulatin. Snad přispěchají i s novou muzikou.

Vlaštovka k oslavám se vyvedla na výbornou. Před lety si odbyli první koncert v Roxy, Rock Café přesto nebylo krokem stranou, naopak - vypadalo, že je pro ně jako dělané. Skupina je evidentně v dobré kondici. Bylo to syrové a punkové. Jako za starých časů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY