Riverside v klipu "Self-Aware" nabádají ke spolupráci

02.12.2022 09:59 - Jiří V. Matýsek | foto: Tom Jajo Rozkovec / musicserver.cz

Polští Riverside patří mezi nejvýraznější jména moderního evropského progresivního rocku. V loňském roce oslavili dvacet let na scéně, což připomněli třiatřicetiskladovým výběrem "Riverside 20 - The Shorts & The Longs". Později naznačili, že chystají následovníka alba "Wasteland". Nyní deska dostala konkrétní obrysy. Bude se jmenovat "ID.Entity", vyjde už 20. ledna 2023 a na světě je i první singl "Self-Aware" včetně doprovodného videoklipu.

Skupina vystavěla čerstvý kus kolem nosného kytarového riffu a jemně vyklenuté, vzdušné melodie. Povedeným prvkem jsou příležitostné nájezdy hammondek, vše tmelí sofistikované bicí. Je to moderní progresivní rock jak vyšitý, výsledek ale nestrhává pozornost k okaté virtuozitě, udržuje si posluchačskou přístupnost a, proč to tak nenapsat, chytlavost.

Frontman a baskytarista Mariusz Duda k písni uvedl: "Je to skladba, která shrnuje celé album a vypráví o tom, jak je v dnešní době obtížné žít ve společnosti a ignorovat všechny sociální změny, o tom, jak prostě nelze zůstat pasivní, někam se 'zavřít' nebo si 'vykopat díru někde v lesích. Potřebujeme jeden druhého, abychom byli v našich životech schopní něco změnit. Všechno nelze zvládnout osamoceně. 'Musím být lepší než ostatní, musím být nejlepší' - to není dobrá mantra. Potřebujeme spolupráci, abychom mohli dosáhnout cílů. A je důležité, že tohle poselství nepochází od sólového umělce, ale od celé kapely, jejíž úspěch leží z většiny na kooperaci mezi lidmi a interakci s našimi posluchači."

Doprovodné video přesně tyhle prvky akcentuje. Je poskládané ze záběrů z výročního turné (formace se v září zastavila i v pražském Futuru) a zdůrazňuje týmovou práci. Ať už při přípravě koncertu, ve studiu, na cestách nebo právě při kontaktu s fanoušky.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY