Jablkoň slaví 45 let a oprašuje "Linku důvěry"

24.11.2022 17:31 - Petr Šrajer | foto: Ota Nepilý

Letos uplynulo už 45 let od vzniku Jablkoně. Tato stálice české alternativní scény si od roku 1977 získávala u nás i v zahraničí jméno především svérázným, avantgardním mixem folku, jazzu i vážné hudby, což vedlo publicistu Jiřího Černého k tezi, že "Jablkoň je setkáním George Friedricha Händela s pračlověkem".

Tento často citovaný výrok dobře vystihuje povahu tvorby v období přelomové debutové desky "Devátá vlna", nejpozději od sklonku devadesátých let ale získaly v repertoáru kapely navrch sice pořád ještě osobité, ale přece jen písničky. Tak se jmenuje také album z roku 1997, které teď Jablkoň připomíná vydáním nové verze songu "Linka důvěry", který původně vyšel právě na "Písničkách."

Skupina takto svou tvorbu recykluje pravidelně, předělávání hudebního materiálu v různých personálních i žánrových konstelacích je jedním z jablkoňských principů. "Linka důvěry" verze 2022 se od originálu nějak výrazně neliší. Novinkou jsou jen lehké názvuky elektroniky a hlavně vokály. Stejně jako většina skladeb kapely z poslední doby totiž i tato čerpá z kontrastu křehkého hlasu Marie Puttnerové a hřmotného vokálu Michala Němce, který zůstává jedinou konstantou sestavy v průběhu její dlouhé existence.

Staronovou píseň doprovází také videoklip, ze kterého možná až moc trčí nízkonákladovost. Větší podívanou asi budou výroční koncerty 30. listopadu v Praze a 9. prosince v Brně, kde se ke skupině připojí také hosté Radůza, Jaroslav Svěcený, Michal Nejtek nebo Lenka Dusilová.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY