Roger Waters představil novou verzi "Comfortably Numb". Je temnější a bez slavného kytarového sóla

22.11.2022 11:22 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver

Na Rogera Waterse, bývalého baskytaristu a společně s Davidem Gilmourem hlavní hnací motor Pink Floyd, se v posledních měsících upínala pozornost hlavně kvůli kontroverzním výrokům týkajícím se války na Ukrajině. Nezapadla ale ani informace o tom, že příští rok zamíří se svým rozlučkovým turné i do Evropy a navzdory výrokům některých posluchačů o tom, že budou jeho pražský koncert bojkotovat, byl zájem tak velký, že hudebník přidal druhé vystoupení. Dvojice velkolepých show se v O2 areně uskuteční 24. a 25. května a slibuje průřez nejslavnějšími skladbami napříč Watersovou kariérou.

Bezpochyby zazní i "Comfortably Numb", totální klasika, která se poprvé objevila na albu "The Wall" a dodnes patří k nejoblíbenějším kusům, mimo jiné i díky Gilmourovu jedinečnému sólu. Waters nyní představil přepracovanou podobu písně, kterou natáčel v různých studiích během amerického turné. Verze 2022 je pomalejší, klade větší důraz na atmosféru a slavné sólové party zcela vypouští. Navíc je hrána v nižší tónině, a působí tak temnějším dojmem.

"Celé je to zamýšleno jako zvonící budík, který nás má probudit, a jako most k zářivější budoucnosti, kde budeme více hovořit s cizími lidmi," uvedl britský muzikant.

K nové úpravě vznikl velmi jednoduchý videoklip. Využívá omezené barevné palety a bere diváky do dystopického města, které jako by ustalo ve svém životě. Nad zastaveným davem, který stojí u plotu s ostnatým drátem, se vznáší symbolické prase, tedy oblíbený Watersův motiv, který poprvé použil s Pink Floyd na desce "Animals".



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY