Poetika v "Půlnoci" ukazuje, že bez Edy to nebude, co bývalo

22.11.2022 15:39 - Hana Bukáčková | foto: Lukáš Matoušek

Je to přesně měsíc, co se Poetika na koncertě v pražském klubu Roxy definitivně rozloučila s rapperem a zakládajícím členem Eduardem Rovenským kvůli jinému pohledu na budoucí tvorbu. On mezitím odstartoval nový projekt Highland, jeho bývalá, aktuálně čtyřčlenná formace to teď zkouší jinak. Novou éru otevírá singlem "Půlnoc".

"Díky velké změně v kapele jsme se rozhodli přistupovat i jinak k tvorbě samotné. Už jen to, že budou naše písně čistě zpívané a bez rapu, je samozřejmě velká změna, ale chtěli jsme zároveň nové písně odlehčit textově. I produkcí k nim přistupujeme naprosto jinak než v předešlých letech," přibližuje zpěvák Ondřej Brejška.

Nahrávku produkoval Daniel Hrdlička a s textem si pohrál sám frontman. Nově ale muzikanti spolupracují i s textařem Honzou Vávrou nebo producentem Filipem Vlčkem. "Honza mě textově mentoruje a Filip veškerou novou tvorbu míchá. Oběma jsme dali naprosto volnou ruku," říká Brejška.

Pod klipem je podepsán dvorní režisér skupiny Ondřej Kudyn. Zavede nás do prostředí snobské párty, na které se v nezvyklých rolích objeví třeba zpěvák Sebastian Navrátil nebo bubeník Dominik Smutný. Natáčení probíhalo na zámku ve Žďáru nad Sázavou.

Písnička sama o sobě není špatná (možná trochu moc rozjuchaná), ale po odchodu Edy už to zkrátka není Poetika. Z kapely se stala tuctová záležitost, která se neodlišuje od dalšího materiálu slýchaného z tuzemských rádií. Je to jednoduše krok stranou a nejspíš jen budu vzpomínat na singly z druhého alba "Identity" jako "Karavana", či "Múza". Osobně mi v čerstvé skladbě chybí víc hloubky a výraznější produkce...



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY