shop.musicserver.cz
Poetika, Roxy, Praha, 19.10.2022

Poetika se v Roxy loučila s rapperem Eduardem Rovenským

Vydáno: 20.10.2022 17:45 v sekci Naživo - Hana Bukáčková | foto: Hana Bukáčková

Kapela Poetika má za sebou významný rok. V magické datum 22. 2. 2022 vydala svoji druhou studiovku "Identity". Desku víceméně představila v koncertním provedení i návštěvníkům pražského klubu Roxy, kam dorazilo mnoho hostů a kde se loučila s odcházejícím rapperem a zakládajícím členem Eduardem Rovenským.

Live: Poetika

místo: Roxy, Praha
datum: 19. října 2022
setlist:Identity, Sám, Zkouším žít, Obeplout, Křídla, Pod hladinou, Za oponou, Hey Let's Go!, Ikaros, Můza, Stánky, Vodopád Trinity, Cíl (Dan Hrdlička z Pilot), Dívej, Elegie (feat. Martin Čupka z John Wolfhooker), Hollywood, Padám, Karavana (feat Mirai Navrátil), Zrcadla, Každou vteřinou, Utichá, Zkouším žít (akustik verze)
Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií. Jsou pořízené mobilem, na koncertě jsme neměli profesionálního fotografa.

Poetika, Roxy, Praha, 19.10.2022
© Hana Bukáčková
Rok 2016, kdy se začala psát moje i jejich historie. Já jsem začala publikovat články, kapela Poetika se tehdy dala dohromady a do rádiového éteru vyslala megahit "Zkouším žít". Jeden z prvních rozhovorů jsem absolvovala právě s nimi. To byli pouze ve tříčlenné sestavě - rapper Eduard Rovenský, zpěvák Ondřej Brejška a klávesista Daniel Hrdlička. Posléze mezi sebe, aby ozvláštnili svá vystoupení a byli více kapelní, přizvali bubeníka a kytaristu. Mezitím vydali debut "Trinity", odjeli turné s Mirai, kteří tehdy byli na podobné úrovni (a před pár dny vyprodali dvakrát O2 arenu). Pak obměnili dva muzikanty a vydali zmiňovanou desku. Ale teď se láme chléb znovu.

Formace nedávno šokovala mnohé fanoušky svým prohlášením, ve kterém anoncovala, že cesty a další směrování Edy se od zbytku sestavy liší. Nebyla samozřejmě první ani poslední, kdo zažívá rozchod. Lidi se formují a jejich preference a cíle se vyvíjejí. A tak Poetika nyní dává sbohem svému zakladateli, který vymyslel její název.

Poetika, Roxy, Praha, 19.10.2022
© Hana Bukáčková
Naštěstí vše probíhá v klidu, ale i tak se to zřejmě odrazilo do nálady jednotlivých členů. Kapela měla jet podzimní turné, ale kvůli této situaci ho zredukovala jen na brněnskou a pražskou zastávku. Na víc asi nebylo dost sil.

Brněnské zastavení už se uskutečnilo, takže středeční zastávka v Praze byla opravdu poslední koncert v této sestavě. Večer zahájila kapela Pilot. Zajímavostí je, že jejím frontmanem je také Daniel Hrdlička, tedy jmenovec producenta Poetiky. Toho si pak hlavní hvězda pozvala na záskok místo Kataríny Knechtové při písni "Cíl". Eda poznamenal, že to je prvně, kdy má po svém boku na stagei dva Dany Hrdličky. S tím poetickým ho pojí patnáct společných let na scéně. Tedy notný kus životní cesty, která nyní dospěla ke křižovatce, od které si půjde každý již po svém. A jak se zpívá v "Cíli": "Ta cesta je ciel a ciel je v tých cestách," s čímž nezbývá než souhlasit.

Poetika, Roxy, Praha, 19.10.2022
© Hana Bukáčková
Zpěvák z Pilotů nebyl jediný host. Je to dané i tím, že na desce "Identity" je hned trojlístek duetů, takže nechyběl v "Elegii" Martin Čupka aka Muerte z John Wolfhooker - zde se Ondřej Brejška přiznal k velké trémě (a to běžně trému nemívá), neboť song hráli prvně naživo.

Dorazil i Mirai Navrátil, který sklidil obrovský potlesk při "Karavaně". K "Za oponou"se přidal bývalý kytarista Tomáš Kozina, ten zůstal ještě na cover "Hey Let's Go". Předposlední "Utichá" doprovodila na violoncello Terezie Kovalová.

Celý večer se i hodně mluvilo, děkovalo, ale i věnovalo. Ondřej Brejška věnoval song "Padám" Davidu Stypkovi, který na něm spolupracoval, a dodal, že není den, kdyby na něj nevzpomněl. Komentoval také vznik jednotlivých písní a klipů. Například k "Ikarovi" vzniklo video - taková aftermovie z netradičního koncertu z nedaleké Kotvy, od něhož bez dne uplynuly přesně tři roky. Tuto píseň věnoval i svému zesnulému dědovi Antonínovi a vysvětlil její pointu, i když to běžně nedělá a nechává na každém posluchači, aby si v každé skladbě našel to svoje.

Před "Múzami" zavzpomínal na natáčení klipu, jaké to je, když vám při řízení auta v lese někdo přehodí přes hlavu pytel, se kterým se, jak sami uznáte, špatně řídí. Symbolicky si pak přehodil přes hlavu ručník.

Poetika, Roxy, Praha, 19.10.2022
© Hana Bukáčková
Krom jejich repertoáru zazněl cover pankáčské "Hey Let's Go!" od My Neighbor Totoro, ale i nezvykle komorně zazpívané "Stánky" od bratrů Nedvědů, které prý hudebníkům často zněly v dodávkách, stejně jako retro hit "Hej, mistře basu" či Záviš.

Závěrečným přídavkem byla již jednou hraná "Zkouším žít", která začala akusticky mezi lidmi a postupně gradovala, zpěváci se vrátili na pódium a k nim se přidali i ostatní hosté.

Poetika, Roxy, Praha, 19.10.2022
© Hana Bukáčková
Musím se přiznat, koncert mě dojal. I nejedna slza ukápla. Čekala jsem sice, že dorazí víc lidí, obzvláště když se jedná o rozlučku se zakládajícím členem a o možnost vidět naposled tuto sestavu pohromadě, ale aspoň měl večer rodinnější atmosféru. Život jde dál, a když něco končí, něco nového začíná.

O tom je vlastně i song "Utichá", v jehož refrénu Ondřej zpívá: "Jen já vím, kam mám jít. Možná cestu zpátky neznám. Možná jsem tam, kde mám být," a Eda k tomu dodává: "Příběhy blíží se konci, ale tak to prostě bývá. Zatímco se jeden loučí, druhý tě obratem vítá..." A Ondřej to uzavírá: "Teď tu bránu zavírám, jít zpátky nehodlám, klíč k ní nemám. Tam za ní má cesta je…" Jak symbolické, smutné, ale i nadějeplné, tato slova ten večer dostala další rozměr a odrážejí nadčasovost některých songů skupiny.

Eda si už stihl založit svůj nový projekt Highland, se kterým za pár dní představí debutový singl. Sama kapela Poetika neví, co bude dál, tvoří. Jedno je jisté, playlist v této podobě jsme slyšeli naposled, protože je otázkou, zda přiberou mezi sebe jiného rappera, nebo písně předělají. Edo, díky. "Chápu, nic netrvá věčně," jak se zpívá ve skladbě "Každou vteřinou"... Přejeme všem hodně zdaru v dalším počínání.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Poetika s písní "Mám pocit, že tě ztrácím" zabruslila na tenký led (15.12.2023 15:46)
- Video: Sebastian znovu přitvrdili. V drásavé novince "Nevinná" jim sekunduje Poetika (11.09.2023 10:48)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Absolutní dominanci rapu v albovém žebříčku stvrzuje se svou novinkou Hard Rico (11.05.2023 20:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Yzomandias a Nik Tendo kralují albům, v českých žebříčcích bodují také Linkin Park (20.04.2023 19:10)
- Separ zabodoval v albovém žebříčku jako "FLOWDEMORT" i se Snoop Doggem, v čele zůstali Calin a Viktor Sheen (13.04.2023 20:30)
- Depeche Mode zamíchali kartami v českém albovém žebříčku, Calina a Viktora Sheena ale nesesadili (06.04.2023 08:00)
- České žebříčky nadále stagnují: Miley Cyrus i Calin s Viktorem Sheenem vítězí posedmé za sebou (30.03.2023 08:00)
- Miley Cyrus přidala k prvnímu místu rádiového žebříčku ještě třetí příčku v albech (24.03.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Queen Adele AC/DC Sia U2 Bono Taylor Swift Rush Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu