Zemřel Keith Levene, spoluzakladatel The Clash a Public Image LTD

14.11.2022 12:41 - Kateřina Spacek | foto: Tom Hill

Keith Levene, kytarista a zakládající člen punkových skupin The Clash a Public Image Ltd., zemřel. V pátek 11. listopadu podlehl rakovině jater. Bylo mu 65 let. Zpráva přišla prostřednictvím jeho partnerky Kate Ransford. "Můj milovaný partner odešel pokojně. Byl to nejen skvělý kytarista a skladatel, ale byl to i můj nejlepší přítel, moje láska, moje všechno, miluji tě," napsala na twitteru.

Levene se narodil 17. července 1957 v Londýně a už jako teenager byl vášnivým fanouškem rocku. V patnácti letech pracoval jako bedňák pro Yes na turné "Close to the Edge". O několik let později spoluzaložil The Clash s Mickem Jonesem a Paulem Simononem a pomohl přesvědčit Joea Strummera, aby opustil svou kapelu The 101ers a připojil se k nim. Členové ale nakonec Keitha vyhodili ještě předtím, než vydali jakoukoli hudbu.

Ten pak krátce působil také v The Flowers of Romance a začátkem roku 1978, nedlouho po rozpadu Sex Pistols, založil s Johnem Lydonem, Jahem Wobblem a Jimem Walkerem skupinu Public Image Ltd.. Původně "antirockový" projekt během Keithova pětiletého působení natočil některé z nejvlivnějších desek té doby, a to včetně "Metal Box" z roku 1979 a "The Flowers of Romance" z roku 1981. Po odchodu z kapely v roce 1983 Levene vydal řadu sólových alb a působil také jako producent.

Na sociálních sítích se objevila řada poct. Jah Wobble, spoluhráč z PIL, jednoduše napsal: "RIP KEITH LEVENE," frontman Sonic Youth Thurston Moore na své sociální síti vyjádřil zesnulému kytaristovi poctu slovy: "Keith Levene forever. Hra na kytaru už nikdy nebude stejná." Ke kondolencím se přidali i další muzikanti, například Andy Bell z Erasure, Anton Newcomb, Lloyd Cole a další.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY