Geniální "Revolver" od The Beatles je v roce 2022 ještě skvělejší

10.11.2022 08:00 - Pavel Parikrupa | foto: Universal Music

Sedmé studiové album The Beatles "Revolver" z roku 1966 bývá v anketách označováno za jeden z nejdůležitějších, nejlepších a nejvýznamnějších počinů v historii populární hudby. Nyní vychází další nová edice, jež je úžasným materiálem pro vědecké zkoumání zapálených beatlesologů.
10/10

The Beatles - Revolver (Super Deluxe Edition)

Skladby: 2022 Mix: Taxman (2022 Mix), Eleanor Rigby (2022 Mix), I’m Only Sleeping (2022 Mix), Love You To (2022 Mix), Here, There And Everywhere (2022 Mix), Yellow Submarine (2022 Mix), She Said She Said (2022 Mix), Good Day Sunshine (2022 Mix), And Your Bird Can Sing (2022 Mix), For No One (2022 Mix), Doctor Robert (2022 Mix), I Want To Tell You (2022 Mix), Got To Get You Into My Life (2022 Mix), Tomorrow Never Knows (2022 Mix); Sessions: Tomorrow Never Knows (Take 1), Tomorrow Never Knows (Mono Mix RM 11), Got To Get You Into My Life (First Version / Take 5), Got To Get You Into My Life (Second Version / Unnumbered Mix), Got To Get You Into My Life, (Second Version / Take 8), Love You To (Take 1), Love You To (Unnumbered Rehearsal), Love You To (Take 7), Paperback Writer (Takes 1 & 2 / Backing Track), Rain (Take 5 / Actual Speed), Rain (Take 5 / Slowed Down For Master Tape), Doctor Robert (Take 7), And Your Bird Can Sing (First version / Take 2), And Your Bird Can Sing (First version / Take 2 / Giggling); Sessions: And Your Bird Can Sing (Second Version / Take 5), Taxman (Take 11), I’m Only Sleeping (Rehearsal Fragment), I’m Only Sleeping (Take 2), I’m Only Sleeping (Take 5), I’m Only Sleeping (Mono Mix RM1), Eleanor Rigby (Speech Before Take 2), Eleanor Rigby (Take 2), For No One (Take 10 / Backing Track), Yellow Submarine (Songwriting Work Tape / Part 1), Yellow Submarine (Songwriting Work Tape / Part 2), Yellow Submarine (Take 4 Before Sound Effects), Yellow Submarine (Highlighted Sound Effects), I Want To Tell You (Speech & Take 4), Here, There And Everywhere (Take 6), She Said She Said (John's Demo), She Said She Said (Take 15 / Backing Track Rehearsal); Mono: Taxman (Mono), Eleanor Rigby (Mono), I’m Only Sleeping (Mono), Love You To (Mono), Here, There And Everywhere (Mono), Yellow Submarine (Mono), She Said She Said (Mono), Good Day Sunshine (Mono), And Your Bird Can Sing (Mono), For No One (Mono), Doctor Robert (Mono), I Want To Tell You (Mono), Got To Get You Into My Life (Mono), Tomorrow Never Knows (Mono); Bonus EP: Paperback Writer (2022 Stereo Mix), Rain (2022 Stereo Mix), Paperback Writer (Mono), Rain (Mono)
Vydáno: 28.10.2022
Celkový čas: asi 150 minut
Vydavatel: Parlophone
O významu "Revolveru" se píšou knížky. Na albu jsou slyšet hudební nástroje pro tehdejší pop music nezvyklé, objevují se tu nové nahrávací metody a zvuky, psychedelické experimenty a v textech neobvyklá témata. Písně jako "Eleanor Rigby" a "Tomorrow Never Knows" jsou (nebojme se použít to slovo) revoluční. Studio se stalo Broukům dětským hřištěm a jeho možnosti samostatným instrumentem. Muzikanti objevovali nové možnosti a zkoušeli to, co ještě předtím nikoho nenapadlo. A producent George Martin je v jejich bláznivém testování možností chápavě podporoval.

Aktuální reedici "Revolveru" pořídíte v našem shopu v pěti různých CD či LP edicích!

Už od začátku bylo jasné, že nové skladby se při tehdejších technických možnostech nebudou hrát živě na koncertech - ostatně rok 1966 byl posledním, kdy se The Beatles vydali na koncertní turné.

A po více než pětapadesáti letech si můžou staří i noví fanoušci liverpoolské čtveřice poslechnout "Revolver" v novém zvuku a ti zvídavější nadšenci se ponoří do zkoumání toho, jak se songy na albu rodily a jak zněly v různých fázích vzniku. Letošní "Super Deluxe Edition" nahrávky je pro hudební pošuky doslova pokladem. To, co začalo v roce 1995 projektem "The Beatles Anthology", zde jde ještě více do hloubky.

Co je nejzajímavější? Protoverze "Yellow Submarine" s Lennonovým zpěvem, která má absolutně jinou náladu než finální Ringův dětský popěvek? Nebo syrová verze Harrisonovy "Love You To (Take 1)" bez indického sitáru a perkusí? Či originální rychlá nahrávka "Rain" s maniakálními Ringovými bicími, jež byla ve finále zpomalená? Nebo Take 1 písně "Tomorrow Never Knows", jejíž doprovod je ještě poněkud monotónní, ale vy už víte, jaká geniální věc z toho vznikne?

Z dnešního podhledu až neuvěřitelný fakt je, že v době vzniku desky bylo nejstaršímu z Brouků (Ringovi) dvacet šest. Za uplynulých pět let po tvůrčí stránce on a jeho kumpáni raketově vyletěli někam, kam se odvážil málokdo, ale pořád to byli kluci - krásně to jde slyšet u jedné z raných verzí "And Your Bird Can Sing", kde se chlapci navzájem pošťuchují až do regulérního záchvatu smíchu (a posluchač se směje s nimi).

Nové vydání "Revolveru" v roce 2022 má tedy dvě roviny - oficiální zveřejnění pokladů z archivu a vylepšený zvuk. Zde se dostáváme k čistě subjektivnímu hodnocení práce producenta Gilese Martina a zvukového inženýra Sama Okella. Nový stereo mix mi přijde příjemnější (a přirozenější) k poslechu, osobně jej ve sluchátkách vnímám jako vyváženější a nabízí možnosti pořád objevovat nějaký roztomilý detail, který jsme dosud neslyšeli anebo jej slyšíme jinak.

Pro posluchače se otevírá mnoho možností, jak "Revolver" poslouchat a co si vybrat dle vlastního vkusu. Máme zde nový stereo mix na CD, vinylu a ze streamu a nesmíme zapomenout na mono verzi, kterou někteří audiofilové preferují a která zde zní skvěle.

Úplně speciální je možnost pustit si dílo z poloviny šedesátých let minulého století ve variantě Dolby Atmos. Giles Martin na tomto mixu spolupracoval s lidmi od režiséra Petera Jacksona, co mají na svědomí fantastický zvuk filmu "Get Back". Pomocí moderních technologií 21. století udělali de-mix původních nahrávek a pak vytvořili prostorový sound, jenž je prostě úžasný. První poslech "Tomorrow Never Knows" a přelet racků nad hlavou mi připomněl intenzivně nádherný zážitek z prvního poslechu desky "Love" v pětikanálovém zvuku.

Pokrokové a v té době naprosto originální metody použité při tvorbě alba "Revolver" si přímo říkají o to, aby songy vzniklé před více než půlstoletím prošly updatem s využitím nejmodernějších technologií. Na prvním místě je samozřejmě ona geniální a nádherná hudba, která je nadčasová, ale proč si ji neposlechnout zase trochu jinak a lépe, že?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY