Projekt Václava Havelky Fyield vydává debut. Pokřtí ho hned dvakrát

30.10.2022 20:58 - Dan Hájek | foto: Anna Baštýřová

Projekt Fyield s uvedením dokumentu "Neviditelné krajiny" uvolňuje do oběhu svůj debut "Future Landscapes". Snímek Iva Bystřičana měl premiéru v pátek 28. října v Jihlavě na tamním festivalu dokumentárních filmů. "Ponechali jsme přemýšlení o proměnách naší planety expertům a politikům. Tím se z toho ale vytratila fantazie a imaginace, jež by mohla vybudit společenskou poptávku a kreativní řešení," popisuje režisér.

Trio Fyield tvoří Václav Havelka a Kryštof Kříček ze skupiny Please The Trees a Islanďan Pan Thorarensen, který působí v ambientních Stereo Hypnosis a je taktéž zakladatelem mezinárodního festivalu experimentální hudby Extreme Chill.

Hudební složku pak doplňují mnohé ruchy, zvuky, terénní nahrávky (pořízené v osmi často industriálních destinacích u nás, ale i na Islandu) a propojují je s elektronikou, beaty a akustickými nástroji. Ačkoliv je vybraná ochutnávka "We Hear The Call" (k poslechu pod článkem) svým způsobem znepokojivá, Havelkův hlas působí až konejšivě.

"Pracovali jsme se zvuky kolapsu. Důležité bylo vystihnout naléhavost situace a přemýšlet o ní, spíš než v ní hledat buď katastrofu, nebo estetično. Chceme inspirovat k úvahám o řešeních, jakkoli žádné jednotlivé spásu nepřinese," dodává závěrem zpěvák.

Nahrávka "Future Landscapes" vychází netradičně v pondělí 31. října. Fyield ji pak ve stejný den pokřtí v brněnském Kabinetu Múz, kde se vedle projekcí a krátkých přednášek k danému tématu můžete těšit i na dýdžejský set Stereo Hypnosis. Ve středu 2. listopadu je na řadě druhý křest, a to v pražském prostoru MeetFactory. Tam se o support postará zvuková umělkyně Sara Pinheiro.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY