Film PSH Nekonečný příběh míří do kin a má trailer, slavnostní premiéra s koncertem je otevřena veřejnosti

18.10.2022 15:52 - Tisková zpráva | foto: Ondřej Musil

Film PSH Nekonečný příběh režiséra Štěpána FOK Vodrážky a scenáristy Petra Cífky o české hudební legendě Peneři strýčka Homeboye má trailer a vstoupí do českých kin ve čtvrtek 27. října. Tento den proběhne v 19.30 hodin i slavnostní distribuční premiéra přístupná veřejnosti v kině Světozor a následně ve 22.30 hodin koncert PSH v Lucerna Music Baru v Praze. Film do kin uvede společnost Aerofilms, seznam projekcí filmu najdete zde.

Kapelu Peneři strýčka Homeboye neboli PSH zná v České republice snad každý. V překvapivě otevřeném a velmi osobním dokumentu se spoustou dosud nepublikovaných záběrů a soukromých archivů se však Vladimir 518, Mike Trafik a Orion nebojí jít na dřeň a být stejně upřímní jako jejich hudba. S režisérem Štěpánem FOK Vodrážkou, autorem několika jejich klipů, i scenáristou Petrem Cífkou je pojí dlouholeté lidské i profesní přátelství, a proto na spolupráci kývli. Ze vzájemné důvěry vznikl film o kamarádství tří kluků, které spojila láska k hudbě a graffiti, zažili si své vrcholy i pády a kteří si jsou i po letech jsou si vzájemnou oporou. "Nechtěli jsme, aby o nás vznikl takovej ten klasickej rap dokument, kde vysvětluješ, co všechno jsi dokázal, co sis za to koupil, a že větší legenda, než jsi ty, vlastně široko daleko neni. Tahle parta filmařů byla záruka, že nepůjde o první plán. Nejzásadnější moment ale je, že taková věc nějak překvapivě utužila naše kamarádství," shodují se Vladimir 518 a Orion, jaké to bylo jít "s kůží na trh".

Stejně tak tvůrci Štěpán FOK Vodrážka a Petr Cífka nechtěli natočit klasický oslavný pomník kapely. K dispozici měli velké množství archivů kapely, a to jak z videokazet, tak i z mobilů - tedy materiálu, jehož zveřejnění od tvůrců vyžadovalo velkou míru citlivosti a empatie a u kapely zase víry, že nebude použit vytržený z kontextu. Ve filmu nechybí samozřejmě ani pořádná dávka rapu, kterou si diváci mohou užít i díky textovým přepisům přímo v obraze, texty kapely PSH spolu s výraznou grafikou se tak stávají nedílnou součástí filmu. "Nekonečný příběh je o kamarádství. Každý den začíná nanovo a nikdy nekončí. Neustále přicházejí vzestupy, pády, chvíle lásky i nenávisti. A všichni doufáme, že to přátelství kluků z PSH takhle pojede dál, až do nekonečna, protože opravdové přátelství jen tak neskončí," uzavírá Štěpán FOK Vodrážka. Ve filmu se kromě Vinnetoua a Old Shatterhanda, symbolizujících ono nerozlučné kamarádství, objeví také DJ Wich, Roman Holý, Matěj Ruppert či například Saskia Burešová.

Vodrážkův a Cífkův snímek PSH Nekonečný příběh si díky své bezprostřednosti a otevřenosti hlavních protagonistů získal nejprve srdce fanoušků na letošním MFF Karlovy Vary, kde získal Cenu diváků, následně vyprodal při speciálním eventu spojeným s debatou s kapelou pražská kina Přítomnost a Světozor, diskuse po filmu byla streamovaná do vybraných českých kin. Kapela PSH je aktuálně na Nekonečné tour s projekcí filmu a koncerty v šesti českých a slovenských městech.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY