Blackbear přináší s "In Loving Memory" album plné emocí

14.01.2023 14:30 - Robin Sedlmaierů | foto: Sony Music

Blackbear na desce "In Loving Memory" nabízí nadupaný mix punk popu, ale i lehkého alternativního rocku, díky kterému se budete zase na chvíli cítit jako teenager se zlomeným srdcem. Rozhodně to však neubírá na kvalitě díla. Melancholické písně střídají drsnější kousky a výsledek rozhodně patří k tomu lepšímu, co loni vyšlo.
8/10

Blackbear - In Loving Memory

Skladby: i dont love me, dead inside, toxic energy, nothing matters, gfy, broken world, painkiller, fuilu, the idea, poltergeist, back in rehab, hazel inside
Vydáno: 26.8.2022
Celkový čas: 38 minut
Vydavatel: Sony Music
Blackbear, vlastním jménem Matthew Tyler Musto, má na svém kontě už šest alb, to nejnovější je právě srpnové "In Loving Memory". Musto je známý hlavně mezi zástupci mladší generace, to však neznamená, že si jeho hudbu nemůžou užít i dříve narození.

Ačkoliv texty na novince mohou na první poslech působit jednotvárně, skrývá se za nimi hlubší význam. Například "Painkiller" vypráví příběh autorovy závislosti na drogách, Blackbear se vypisuje taky třeba ze smrti svého otce, jež ho při tvorbě významně ovlivnila. Výsledek je tak plný syrových emocí, které posluchačem proudí od hlavy až k patě.

V jednom z interview muzikant prozradil, že tématem jeho aktuálního projektu je "smrt ega". Na albu tak metaforicky usmrcuje své dřívější já a názory, které v minulosti zastával. To se odráží i na přebalu, na kterém Blackbear stojí nad svým vlastním mrtvým tělem.

Nahrávku okořenilo hned několik velkých jmen a rozhodně nejsou na škodu. Na "toxic energy" Musto spolupracoval s americkou rockovou skupinou The Used, extra šťávu songu pak dodal hlavně Travis Barker. Bubeník skupiny Blink 182 se ostatně podílel na celé desce.

Dalším nadupaným počinem je "gfy" s Machine Gun Kellym. Jeho rap působí s Blackbearovým hlasem v příjemném kontrastu. V minulosti spolu tito dva umělci pracovali už několikrát, například v singlu my "exe's best friend" nebo "make up sex", a i tentokrát si sedli.

Mezi vrcholy alba se rozhodně řadí "poltergaist", na které se zpěvákem spolupracovala i punk-rocková kapela Bayside, a chytlavá píseň "the idea". Překvapivým a příjemným zakončením "In Loving Memory" je potom "hazel inside", akustická skladba věnovaná hudebníkovu synovi, která se vymyká jeho typickému stylu a přináší dávku něhy a lásky.

Velkým překvapením je i to, že desku Musto natáčel převážně na cestách, po pronajatých Airbnb bytech, zatímco sám bojoval se svými vnitřními démony a závislostmi (později se k tomu vyjádřil slovy, že doufá, že toto dílo někomu pomůže). Do současné podoby se dostalo až mnohem později, kdy původní nahrávky bicích a kytary nahradil zmíněný Barker.

Fanoušci tohoto rodáka z Floridy kladli na "In Loving Memory" velká očekávání a jemu se je rozhodně povedlo naplnit. Na začátku září album figurovalo v žebříčku Billboard 200 (každý týden časopis Billboard zveřejňuje dvě stě nejprodávanějších alb v USA) na krásném 146. místě. A zaslouženě - Blackbear zkrátka umí a dokázal to i tentokrát.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY