Československý beat-festival proběhne potřetí a naposledy

09.10.2022 12:25 - Tomáš Rozkovec | foto: facebook interpreta

Dne 16. října od 17:00 hodin se ve velkém sále pražské Lucerny uskuteční Československý beat-festival. Bude se jednat o třetí díl v jeho novodobé historii, a jak název deklaruje, zúčastní se jej legendy Československé hudební scény.

Historický Československý beat-festival se uskutečnil třikrát - v letech 1967, 1968 a naposledy v roce 1971. Po padesáti letech byl obnoven a konal se v letech 2017 a 2018. Další byl plánován na rok 2021, ale covidové restrikce jej vyřadily ze hry, a proto se odložený termín konání přesouvá až na tento rok. Bude tedy třetí v v novodobé historii a také poslední.

Line-up bude pamětnický a jistě zajímavý. Každé z legend je vyhrazen přibližně čtyřicetiminutový blok, ve kterém příslušní muzikanti, mnohdy oslavující kulaté výročí založení svých uskupení, představí své hity zdobící jejich kariéry.

Vystoupí rock and rollová legenda počátku šedesátých let Pavel Sedláček se svou skupinou Cadillac, po nich brněnské Synkopy 61, které letos slaví symbolických 61 let. Z Bratislavy přijede Pavol Hammel a jeho legendární Prúdy. Flamengo letos slaví padesát let desky "Kuře v hodinkách" a pod názvem Flamengo reunion session uvede to nejlepší ze zmíněné desky.

Precedens je z vystupujících kapel nejmladší, skupina byla fenoménem až v osmdesátých letech, ale dnes už patří k legendám. Michal Prokop a Framus Five se na tento festival vrací po pětapadesáti letech. V roce 1967 se poprvé postavil k mikrofonu jako zpěvák (předtím působil jako kytarista) a hned mu na Československém beat-festivalu udělili titul zpěvák roku. Jeho vystoupení bude vrcholem letošního beat-festivalu. Závěr bude patřit skupině The Primitives Group.

Celý večer bude natáčet Česká televize, vstupenky jsou k dispozici v obvyklých předprodejích.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY