Roger Waters zrušil koncerty v Polsku. Neunesl kritiku svých výroků o Ukrajině

25.09.2022 14:01 - Jiří V. Matýsek | foto: Tomáš Rozkovec / @musicserver

O hudebních kvalitách svého času klíčového člena Pink Floyd Rogera Waterse asi netřeba vést dlouhé diskuze. Poněkud složitější je to s jeho politickými salónně levicovými názory. S těmi už každý souhlasit nemusí... a taky nesouhlasí. Obzvlášť když pro jejich prezentaci využívá své koncerty.

Poměrně nedávno na sebe upozornil svým dopisem směřovaným manželce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Obyvatele tohoto státu v něm označil za "extrémní nacionalisty", kteří přivedli zemi do války s Ruskem. Samotný konflikt označil za vyprovokovaný ze strany NATO.

V sousedním Polsku, které patří k výrazným podporovatelům Ukrajiny a kde měl britský muzikant odehrát dva koncerty (konkrétně 21. a 22. dubna 2023 v Krakově), se tyto výroky pochopitelně nelíbí. Krakovské zastupitelstvo mělo dokonce v nejbližších dnech hlasovat o tom, zda Waterse označí za nežádoucí osobu. Hudebník, jenž autorsky stojí za klíčovými alby Pink Floyd "Animals" a "The Wall", je ale předešel. Obě vystoupení bez dalšího vysvětlování zrušil.

Roger Waters by měl své rozlučkové turné přivézt i do Prahy. Koncert je zatím naplánován na 24. května příštího roku, kontroverze však vzbuzuje i u nás. Diskuze pod příspěvky na sociálních sítích, které oznamovaly jeho konání, jsou značně rozpolcené. Část fanoušků nabádá k oddělování muziky a názorů jejího tvůrce, druhá se netají tím, že bude akci bojkotovat.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY