Marie Kieslowski chystá sólovku. Do písně "Je všechno dobrý?" zapojila celou rodinu

18.09.2022 16:28 - Honza Průša | foto: Tereza Kunderová

Marie Kieslowski, kterou známe třeba z dua Kieslowski nebo kapely Zvíře jménem Podzim, připravuje na listopad svou sólovou desku. Jako první singl z ní vybrala skladbu "Je všechno dobrý?", v níž si zazpívala Klára Vytisková a zarapoval Mariin syn Benjamín Bláhovec.

O produkci nahrávky se postaral Aid Kid, který podobně pracoval i na zatím poslední studiovce Lenky Dusilové "Řeka" a který je i Mariiným spoluhráčem ze Zvířete jménem Podzim. Právě on zapojil do natáčení zpěvaččina syna. "Když jsme s Ondrou na této písni pracovali, řekl něco o tom, že v závěru je prostor pro sampl. Projela jsem svůj mobil a pustila mu nahrávku asi dvouletého Benjamina, jak čte nahlas dětskou knihu. Ondra to tam jen tak pro srandu dal a nám bylo hned jasné, že to tam musí být. Pohrál si pak už jen s vocoderem a malý rapper byl na světě," vzpomíná hudebnice.

Dalším členem rodiny, který se zapojil pro změnu do práce na videu, je její manžel Bohdan Bláhovec. Marie popisuje: "Stejně jako vznikly písně, doma po večerech, když děti usnuly, tak jsme chtěli udělat klip, který je spíš observační a pracuje s minimem stylizovaných obrazů. Bohdan mi nabídl novou perspektivu, jak se na text podívat, takže místo dialogu s manželem ho vedu sama se sebou, respektive se svým hudebním alter egem Marií Kieslowski. Největší obdiv mají naše děti, které to celé odpoledne vydržely a spontánně plnily režijní úkoly." A Bohdan upřesňuje: "Těch režijních úkolů nebylo moc. Je to takový upřímný home video s využitím prostých efektů".

V té větě se mu povedlo přesně vypíchnout to nejdůležitější, co z videa i skladby vyzařuje. Je to hravá upřímnost. Žádný stres. Pohoda. Milá lidskost tu dostala přednost před strojenou dokonalostí a to platí i o songu. Je to příjemná a uvěřitelná popová věc ze života, autorka upřesňuje, že jde o písničky z obýváku, když bylo všechno zavřené.

"Je všechno dobrý?" posluchače moc hezky navnadí na připravovanou kolekci, kterou si Marie vydává vlastním nákladem a která vyjde digitálně. Zároveň je připravován i jakýsi fyzický artefakt, ale o co přesně půjde, muzikantka zatím tají.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY